Nadziewane ziemniaki


 
 
 
 
Po studiach…, a bylo to juz kilka lat temu, wyprowadzajac sie na swoje, dostalam od mamy w prezencie moja pierwsza prawdziwa ksiazke kucharska. Wspaniala, duza, kolorowa, z cudowna dedykacja. Nadal czesto do niej zagladam – jest to ksiazka Pani Hanny Szymanderskiej KUCHNIA POLSKA POTRAWY REGIONALNE. Rzeczywiscie wspaniale opracowane przepisy, region poo regionie. Sporo z nich juz wyprobowalam. Kombinuje, udoskonalam po swojemu, zamieniam skldniki. Jedna z  moich najulubienszych potraw sa nadziewane ziemniaki, ktore Wam oto prezentuje. Do pisania tego bloga zbieralam sie niestety dosyc dlugo, dlatego tez wiekszosc mam sfotografowane i przygotowane. Jak juz uwierzylam w swoje umiejetnosci i postanowilam pisac, postaram sie Wam zaprezentowac tak duzo, jak tylko moge. Za wiekszoscia potraw, ktore przygotowuje (przygotowujemy) chowa sie jakas mila, krotsza czy dluzsza historia.

 
 
Ok. 8 dużych ziemniaków
1 Cebula
2-3 zabki czosnku
Ca.150g mięsa mielonego ( najlepiej jagnięciny lub jagnięcina z wołowiną )
Ok. 50-100 g watrobki drobiowe (jeśli chcesz, nie musi być , ale daje dobrego smaku )
Tarty ser , masło , i troche czegos zielonego - natka pietruszki lub szczypiorek
Folia aluminiowa , sól, pieprz, olej

Umyć , osuszyć i przygotować ziemniaki jak na zdjęciu .

 

 

 

 

Wnętrze ziemniakow pokroić na małe kawałki (tak małe jak tylko możliwe, mozna poszatkowac w mikserze kuchennym). Cebule drobno pokroic, watrobke rowniez. Czosnek przecisnac przez praske.
Cebulę podsmażyć, dodać kawalki kartofli i smażyć kilka minut. Dodac czosnek, wątróbkę i mięso. Wszystko smażyć przez kolejne kilka minut (ja dodaje odrobine czegos ostrego, naczescie harisy). Posolic i popieprzyc.

Przygotowac po kawałku folii aluminiowej na każdego ziemniaka . Nadziac wydrazone ziemniaki nadzieniem i ulozyc na folii aluminiowej, posmarowanej olejem. Na kazdego ziemniaka polozyc plasterek masła i trochę sera. Folie uformowac w woreczek. Podawac z surówkami.






 


No i jak???


 

 

1 komentarz:

  1. bardzo mi się podoba ten pomysł na ziemniaczki :)
    musi być niesamowicie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń