Na poczatek LASAGNE


Sobota…. Wczoraj wysprzatane, dzis pogotowane, nawet ciasto upieczone, sport tez zaliczony,czyli wszystko tak jak powinno byc. No i wreszcie przyszedl czas, zeby zaczac pisac. Trwalo to troche, ale mialam w tym cel. Zawsze lubilam gotowac. W domu zawsze wspolnie gotowalis

my, przewaznie w piatek albo w sobote i jak to na nas polakow przystalo – zawsze duzo i przeroznie! Tak, zeby kazdy mial to co lubi, no i jeszcze troche w razie niespodziewanych gosci. Mama zawsze miala wszystko uplanowane a my jej pomagalismy. Lubilam to ;)
Czas, w ktorym zdalam sobie sprawe, ze gotowanie to moje hobby to juz tu, w Niemczech. Zaczelo sie od LASAGNE i NADZIEWANYCH CUKINII,
Bardzo mi zalezalo zeby tym przepisem rozpoczac moj Blog, bo ja tak zaczelam. Ten wpis jest dla Sarah i dla Mimo, obie mlodziutkie, obie zainteresowane gotowaniem i obie dopiero zaczynaja swoja przygode bycia kobieta no I przygode gotowania!
Co do LASAGNE – wtedy mialam bardzo czesto gosci,chetnie dla nich cos przygotowalam a goscie jedli z apetytem. Jakze mi to schlebialo! Ciagle chcialam wiecej przyzadzac. Dla kogos kto gotuje nie ma nic lepszego niz to gdy gosciom smakuje.


Makaron Lasagne (Barilla)
Tarty ser wedlug uznania
Crème fraiche (jesli lubicie)
Sos:
Okolo . 250 g miesa mielonego (ja biore wolowe z jagniecim)
1 cebula + 2-3 zabki czosnku
Puszka krojonych pomidorow
3-4 lyzki koncentratu pomidorowego
groszek zielony mrozony albo zpuszki, moze byc z marchewka
Oregano, tymian, rozmaryn, sol, pieprz, bulion w proszkuzI ok. 300ml wody(ja dodaje wlasnej roboty wczesniej ugotowany), olej do smazenia

Cebule i czosnek pokroic wedlug uznania,podsmazyc na oleju. Dodac mieso i podsmazyc. Dodac pomidory z puszki, bulion, koncentrat I pogotowac. Jesli groszek jest mrozony, dodac w trakcie gotowania, jesli z puszki, to dopiero na samym koncu. Sos pogotowac jeszce ok. 10 min.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do ok 180 -200 stopni.
Do formy wlac okolo 1/3 goracego sosu, pouklacac na to lasagne, powtorzyc jeszcze dwa razy. Na ostatnia warstwe makaronu lasane rozsmarowac crème frache,  posypac serem. Wstawic do piekarnika az sie ser zarumieni. Zajmieto okolo 30-40 minut.

Ciekawa jestem czy bedzie Wam smakowalo!


1 komentarz:

  1. mniam! Lasagne wygląda przepysznie! Kiedys, jak byłam mała zrobiłam swoją własną, ,,dziecięcą" wersję gotując uprzednio makaron... z pewnością nie była taka dobra jak Twoja ;-)

    OdpowiedzUsuń