Szparagi

Lubicie szparagi???
Ja ich wlasciwie nigdy nie znalam. Kilka lat temu, przy drobnej sasiedzkiej pogaduszce, zdradzilam sasiadce, Pani Bergbauer, ze wlasciwie sezon szparagow, tak bardzo oczekiwany na Bawarii, nie wplywa na mnie ani pozytywnie, ani negatywnie, bo ja ich nie gotuje, czyli tez nie jem. Sasiadka odrzekla, ze wiele trace i z miejsca zaczela opowiadac jak przygotowuje sie szparagi. To byla sobota, pamietam jak dzis. Przy cotygodniowych zakupach z miejsca zaopatrzylam sie w szparagi. No bo jak to, pomyslalam, przynajmniej bede wiedziala jak smakuja. Wyprobowalam.... I od tamtej pory uwielbiam szparagi. Zdecydowanie bardziej lubie zielone, dlatego tu Wam podam przepis na zielone. Od tamtego dnia, dzieki mojej sasiadce, co roku czekam na sezon szparagowy a moje oczy ciesza rozstawiajace sie na kilka tygodni wczesniej budki z napisem SPARGEL. 
Juz mam swoje przyzwyczajenia jesli chodzi o jedzenie szparagow. I inaczej sobie ich nie wyobrazam. Podejrzalam w ksiazce "Schlank im Schlaf" sos do szparagow, i to on jest wlasnie tajemnica tego niewyobrazalnego dopasowania. Czasem podaje je z malutkimi kartofelkami ugotowanymi w mundurkach. Ale tylko czasem, bo po calym dniu przed komputerem zdrowiej jest na wieczor bez tych kartofelkow.  

Potrzebne beda:
Szparagi zielone
Maslo
Spora patelnia badz garnek o srednicy takiej jak dlugosc szparagow
Bulionetka i woda albo bulion
Cytryny, przynajmniej jedna spora
Szczypta cukru
Sol, pieprz, czosnek

Zimny sos do szparagow:
2 jajka ugotowane na twardo
Sol, pieprz
Jogurt naturalny
Ziola, moze byc szczypiorek badz posiekana zielona pietruszka alboi jeszcze inne ziola, suszone badz swieze






Szparagi obrac (na okolo 2/3 wysokosci szparagow) a twarde koncowki odciac, szparagi podsmazyc na masle. Dodac bulion. Cytryny spazyc, pokroic w cwiartki badz osemki i z kazdej wycisnac sok bezposrednio do szparagow. Ulozyc je miedzy szparagami. Dodac pokrojony czosnek, sol i pieprz. Pogotowac kilka minut i przykryc przykrywka. Zredukowac gaz i pozwolic szparagom dojsc do siebie przez okolo 10-15 minut.

W miedzyczasie obrac jajka i podziabac je widelcem. Posiekac ziola, ja daje pietruszke badz szczypiorek. Wymieszac jajka z ziolami i jogurtem. Posolic, popieprzyc do smaku. Jesli preferujecie ostrzejszy smak, dodajcie troche chili. 
Mniam!!!


0 komentarze: