Kolacja rybna

Dobra kolacyjka w dobrym towarzystwie nie jest zla. Ale co tu zjesc, zeby nasze brzuszki nie byly obciazone a skutki przejedzenia nie dawaly nam sie we znaki? Odpowiedz jest tylko jedna….rybke!


Na pierwsze danie polecam Wam muszle a'la Ewa. Uwielbiam owoce morza, w kazdej postaci i w kazdej ilosci. Wmawiam sobie ze to takie zdrowe i jem chetnie….. O zjedzonych do nich olbrzymich ilosciach swiezutkich bagietek i roznych dodatkach staram sie po prostu zapomniec. I wtedy jest czlowiek szczesliwy.
Na danie glowne polecam rybe, z piekarnika badz grilla. Wybor nalezy do was.





Oczywiscie aby zjesc dobra rybke trzeba dobra zlowic albo kupic.
Bywa, ze niektore ryby maja niewielka niestety wartość odżywczą bo te z brudnych wod zawierają toksyny. Z kolei w przypadku hodowli wszystko zalezy od paszy. Zdarza sie tez, ze sa pasione antybiotykami. No dobrze, ale nie zakladajmy, ze kazda ryba jest zla. Ja wychodze z zalozenia, ze jest dobra. Polecam wam prstaga. Taki pstrag – np. potokowy, musi byc przeciez zdrowy. Jesli ktos woli rybke hodowana, to pstrag teczowy powinien sprostac oczekiwaniom.
Ja z racji niemieckiej oferty handlowej a takze z sympatii do morza srodziemnego najczesciej siegam po Dorade.
Dorada występuje wlasnie w Morzu Srodziemnym i w przybrzeznych pasach srodkowej czesci wschodniego Oceanu Atlantyckiego - wedlug Wikipedii. Tu tez wyczytalam, ze byla to ulubiona ryba starozytnych Rzymian. Spozywano ja najczesciej patroszona, pieczona lub grillowana (grillowano juz wtedy????), badz wyfiletowana. Wedlug Wikipedii jest tez wspanialym skladnikiem sushi.... i tu sie zdziwilam, bo nie wiedzialam.
Fotki sa akurat z 3 rybkami bo tylu nas bylo, ale Wam podaje przepis na 4.
 
Czyli zapraszam do pracy :))))
4 ryby wypatroszone
Peczek zielonej pietruszki
4 polowki suszonych pomidorow w oliwie
Cytryny  u mnie zawsze musi byc duzo
Min. 4 zabki czosnku pokrojone w plastry
Sol, pieprz, papryka badz przyprawy do ryb jakie lubicie
Oliwa z oliwek badz zwykly olej

Rybki umyjcie, posypcie ulubionymi przyprawami. W kazda rybe wlozcie troche czystej pietruszki , po kawalku suszonych pomidorow, 2-3 polowki plastrow cytryny i kawalki czosnku. Rozgrzejcie piekarnik do okolo 180-200 stopni badz rozpalcie grilla. W tym czasie niech ryba sie przegryza. Papier do pieczenia polejcie oliwa z oliwek badz olejem, polozcie na to rybe. Ewentualnie z gory tez posmarujcie olejem. Pieczcie okolo 25-30 minut.


Czesto robie taka rybke, stad ta roznorodnosc w fotkach.
Podajcie ze zwykla salata z sosem vinegreat albo jesli ma byc bardziej orientalnie proponuje Tabouleh, Hummus i arabski chleb badz swiezutka bagietka.
Jesli macie gotowane ziemniaki, mozna tez je zgrillowac badz upiec w piekarniku.
Reszte cytryn podajcie na stol do skropienia ryb przed zjedzeniem.



2 komentarze:

  1. Udało Ci się dostać bardzo dorodne dorady. Gotowe danie wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak je troszke napchalam pomidorkami suszonymi, cytryna i co.

      Usuń