Rewelacyjne oliwki, prawie jak z BELLA ITALIA

No wlasnie..... wpadly mi do glowy jeszcze oliwki, ktore zawsze moim gosciom tak smakuja. checie wykreowac cos fajnego? A w Weekend ma byc w pl przeciez tak goraco ;)) A macie w lodowce oliwki? No to potrzeba bedzie jeszcze:

- zielona pietruszka
- sporo zabkow czosnku pokrojonych w plastry
- kilka suszonych pomidorow
- pieprz gruby, najlepiej swiezo rozdrobniony i ewentualnie sol morska
- oliwa z oliwek


Obojetne jakie oliwki - zielone czy czarne, z pestka czy bez, w calosci czy w plastrach - odsaczamy z zalewy i przekladamy do wiekszego sloika. Pietruszke szatkujemy dosc drobno i dodajemy do oliwek. Ja dodaje sporo, bo lubie, ale mozecie dodac malo jesli nie lubicie. Suszone pomidory kroimy w drobniutkie kawalki, duzo czosnku kroimy w plastry i rowniez oba skladniki dodajemy do oliwek. Posypujemy sola i jezeli oliwki nie byly w solance to tez sala morska, mieszamy delikatnie. Wszystko zalewamy oliwa z oliwek tak, aby oliwki byly calkowicie przykryte. Odstawiamy na kilka godzi, jesli macie czas ;)))
Raz probowalam z suszona pietruszka, tez bylo swietne.



Juz przygotowuje dla Was przepis na Hummus..... tak akurat na weekendowego grilla. Pogoda ma byc rewelacyjna, przynajmniej na Warmii i Mazurach ;)

0 komentarze: