Zwykly ryz

Najlepszy na swiecie ryz jest wlasnie w ten sposob zrobiony. Gotowac ryz nauczylam sie od kolezanki meza z Portugalii. Mniam! Potem oczywiscie wszystko po swojemu i z pomoca czasu zmodyfikowalam i udoskonalilam na swoja nute ;) i smak. W kuchni tureckiej i arabskiej podaje sie duzo potraw z ryzem. Z cala pewnoscia wstawie jeszcze wielokrotnie rozne przepisy na pilaw, bazuja one jednak przewaznie na tym przepisie. Ryzu uzywam tylko i wylacznie indyjskiego basmati. Ilosc wody zalezy o dziwo w duzej mierze od kuchenki i garnka. Postarajcie sie go zawsze gotowac w tym samym garnku, szybciej dojdziecie do perfekcji.

Z podanej ilosci skladnikow naje sie cala rodzina. 

Szklanka ryzu basmati
1,5 do niepelnych 2 szklanek wody badz bulionu (moze byc woda i bulion w instant) 
Odrobina masla badz oleju
Drobny makaron vermicelli badz turecki makaron w ksztalcie ryzu
Zabek czosnku


Czosnek posiekac badz przecisnac przez praske. Na masle badz oleju ciagle mieszajac podsmazamy makaron. Uwazajcie, poniewaz maslo sie szybko przypala. Im ciemniejszy makaron, tym ladniej pozniej wyglada. Dodajemy czosnek i ryz, mieszajac podsmazamy wszystko razem. Dodajemy bulion (badz wode i bulion instant). Jesli preferujecie bardziej slone dania, dodajcie troche soli. Pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia i pozwalamy tak 2-3 minuty sie pogotowac. Temperature redukujemy do minimum. Na palnikowej kuchence na 1, moja indukcyjna wymaga 2 badz 3, gaz na camingu przykrecam na tak maly jak to tylko mozliwe. Gotujemy tak dlugo az ryz wciagnie caly plyn. Przykrywamy sciereczka, ktora dobrze wchlania wilgoc i zostawiamy ryz w swietym spokoju. W domu owijam go w recznik, badz w specjalny worek do gotowania ryzu, uszyty na moja prosbe przez Marlene (www.wkml.pl)


 i pozwalam mu odpoczywac pod koldra w sypialni. Tu na campingu tego nie robilam. Bylo wystarczajaco upalnie na zewnatrz. W domu tez zdaza mi sie tego nie robic, wiec nie miejcie wyrzutow, jesli skonsumujecie ryz po okolo 15 minutach od przykrycia sciereczka.


2 komentarze: