Halloumi z salata, boczniakami i grillowana papryka

Witam Was moi drodzy, dzis mam dla Was cos rewelacyjnego (inczej bym przeciez nie pisala, prawda?)



Przewaznie do pracy biore sobie jedzenie, ale bywaja dni, kiedy to nic nie przygotowalam, np. jesli byla piekna pogoda i spedzam czas na campingu....;)

No i gdy juz nic nie wezme ze soba na obiad (lunch), zamawiam sobie przepyszna salatke, ktora postanowilam troszke skopiowac (po swojemu), z greckiej restauracji na Boschedsrieder Str. w Monachium.

Czy moze byc cos lzejszego i smaczniejszego?



Ilosci Wam nie narzucam, zalezy dla ilu osob przygotowujecie i jak bardzo lubicie skladniki.

Ale najpierw przygotujcie sos salatkowy, tak zwany Dressing ;) Jesli dla Was jest go za duzo, do miesiaca mozecie przechowywac go w lodowce.

- 100ml jogurtu naturalnego + 2 lyzki octu winego + 25 ml bulionu (moze byc kostka rosolowa w wodzie rozpuszczona) + 1 lyzeczka musztardy + ziola wg. uznania (niekoniecznie)




No to START!

- salata mieszana (przynajmniej 2 rozne), poszarpna (panietajcie, ze salaty nie nalezy kroic)
- ser haloumi*
- grzyby boczniaki badz inne - ja lubie duzo, z wycisnietym zabkiem czosnku
- papryka - z  tych dlugich
- ogorek swiezy pokrojony w ulubione kawalki
- pomidor, pociety w ulubione kawalki
- starkowana marchewka
- cerwona cebula w piorkach
- sol, pieprz, olej do smazenia (badz maslo)


Papryce odetnijcie glowke i wyczyccie z nasion.

Piekarnik rozgrzejcie do okolo 200 stopni (moze byc grill w mikrowelli).

Ser haloumi  podzielcie na czesci, tak, aby jedna czy dwie czesci wpasowaly sie do srodka papryki. Nadziejcie paryke serem wedlug uznania. Wstawcie papryke z serem do piekarnika albo w mikrowelle. Po okolu 10minutach dolozcie pozostaly ser, aby tez sie przyrumienil.
Musze przyznac, ze ja uzywam patelni grillowej (na mala ilosc - ide na latwizne), ale potrzeba 20-30 minut by papryka byla miekka. Wtedy pozostaly ser dodaje po okolo 20-25 minutach.

Grzyby podsmazamy na oleju (badz masle). Do grzybow dodajemy czosnek, doprawiamy sola i pieprzem.

Gdy papryka sie grilluje, przygotowujemy reszte - Salate rwiemy na drobnoe kawalki. Pozostale skladniki, pociete, pokrojone wedlug uznania ukladamy na Salate. Wszystko poleawany oliwa z oliwy a potem dressingiem. Na wierzch ukladamy papryke i ser.... Mmmmm. Smakowite!



*ser halloumi: to ser z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego (przewaznie ten rodzaj mozna teraz kupic). Jesli powiecie w swoim zaprzyjaznionym sklepie, ze go potrzebujecie, z pewnoscia zostanie dla Was sprowadzony

0 komentarze: