Mieso mielone z piekarnika po libansku - Kaftah



Szybkie i latwe przepisy sa fajne w tygodniu. Ale skoro zbliza sie weekend, mamy wiecej czasu dlaczego nie zrobic czegos fajniejszego, bardziej wymagajacego? Zaskoczyc gosci badz rodzine. Jesli troszke w moim blogu szperaliscie, wiece, ze lubie kuchnie srodziemnonorska, ze sklonnosciami do arabskiej czy tureckiej. To, co prezentuje Wam dzis jadam zwykle w Libanie i baaaardzo lubie.

Przygotowujac to danie drugi czy trzeci raz bedziecie z pewnoscia je zaliczac do latwych.
Zeby Wam ulatwic prace, opisze wszystko krok po kroku z odpowiednimi zdjeciami.

Zanim przystapicie do przygotowan, zadbajcie o mieszanke 7 przypraw arabskich. Jesli jej nie macie, zobaczcie czy macie jej skladniki w domu (jednak w niektorych arabskich ksiazkach kucharskich podane sa tylko sol i pieprz jako przyprawy tej potrawy).

Sol (0,5 lyzeczki), pieprz (1 lyzeczka), papryka mielona (1 lyzeczka), cynamon (0,5 lyzeczki), pokruszony gozdzik (okolo 0,5 lyzeczki), odrobina imbiru (szczypta mielonego)i  galki muszkatulowej (0,5 lyzeczki) – ile ksiazek, tyle przepiso. To taki podstawowy, wydaje mi sie najlepszy.

Skladniki na pyszna kolacje. Zalezy jak duzo potraficie jesc ;) Ja mam foremke 26-18 cm i jedza 2 do 3 osob.

Na mieso:
400g miesa mielonego – ja daje wolowo (75%) – jagniece (25%), ale z wieprzowina tez jest ok
spory peczek pietruszki (100g)
1 cebula
mieszanka 7 przypraw arabskich, sol (albo tylko pieprz i sol)
Jako dodatek:
3-4 kartofle (duze)
3 duze pomidory
olej do smazenia
Na sos:
1 puszka pomidorow w kawalkach
3-4 (jak lubicie to i wiecej) zobkow czosnku
sok z 0,5 cytryny
sol i pieprz swiezo zmielony

Teraz krok po kroku ;)


  • Przygotowujemy mieso – pietruszke i cebule szatkujemy, mieszamy z miesem, dodajemy spora ilosc przypaw arabskich (niepelna lyzke) i soli (1 lyzke) i wszystko bardzo dobrze mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (obieg 180)



  • Kartofle obieramy i kroimy w plastry (1-5 do 2 cm). Podobnie postepujemy z pomidorami
  • Mieso wykladamy do formy, na grubosc okolo 2–2,5 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.        Na okolo 20 minut
  • W tym czasie plastry kartofli smazymy na oleju, tak zeby nabraly koloru. Ja najczesciej smaze je na glebokim oleju, albo we rytkownicy. Nie maja byc upieczone, czyli miekkie, tylko zarumienione.
  •  Przygotowujemy sos: Pomidory z puszki wrzucamy do miski (ja daje do tej po miesie), sol ucieramy z czosnkiem i dodajemy do pomidorow, dolewamy troche wody (zalezy jakie macie pomidory). Doprawiamy pieprzem do smaku.




  • W tym czysie miesko juz bedzie gotowe. Nie wystraszcie sie, bo z pewnoscia sie skurczylo co  nie co ;) Wyjmujemy forme, zlewamy wytopiony tluszcz.
  • Na mieso ukladamy usmazone kartofle, na nie pokrojone pomidory i wszystko zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika na okolo 40-45 minut.


I jak? Wyszlo Wam podobnie?













3 komentarze:

  1. Ewuniu, podaj przybliżone proporcje przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, zaktualizowalam. Dziekuje Ci za podpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba mnie skusiłaś :) muszę tego spróbować :)

      Usuń