Oktoberfest sie zaczal - oto prosze dwa bawarskie specjaly




No jakby tu bawarskiego czegos dla Was nie przygotowac, skoro Oktoberfest wlasnie wczoraj sie zaczal? Mieszkanie na Bawarii do czegos zobowiazuje, prawda?
 
Juz Jakis czas myslalam co by tu Wam zaprezentowac. Wszyscy wiemy, ze bawarska kuchnia bardzo podobna jest do polskiej. Dlatego nie chcialam Wam tu prezentowac wieprzowych czy wolowych pieczeni z kluskami itp.... to wszystko robia nasze mamy i babcie po swojemu, po naszemu, czyli lepiej ;)

Dlatego wymyslilam cos specjalnego, co byscie mogli w ktorys dzien w miare szybko jedno czy drugie przygotowac:
po pierwsze slawna pasta (ser) bawarska z sera cammembert OBAZDA, a po drugie, cos imbisowego CURRYWURST (smakuje tez dzieciom), czyli biala kielbaska w sosie curry.

Musicie mi jednak wybaczyc, do Currywurst uzylam nie bawarskiej bialej kielbasy, tylko swojej, wlasnorecznie robionej. Wiem, ze Bawaria slynie z bialej kielbasy, ale mysle, ze kazdy Polak, ktory zna smak naszej polskiej i tej bawarskiej wybierze nasza. 


Obazda serwowana jest w ogrodkach piwnych, jako dodatek do piwka, precli, rzodkiewki. Lubie OBAZDE. Po testowaniu roznych przepisow robie ja po swojemu w ten wlasnie sposob:

OBAZDA (ilosc na rodzinne sniadanie)
80g. sera typu Camembert (miekkiego)
25g sera miekiego (wielam plesniowy tu z regionu)
50g twarogu
25g masla
1 lyzke kwasnej smietany
1 lyzeczka przecieru pomidorowego
sol, pieprz, papryka mielona
ziola do dekoracji (szczypiorek) oraz piorka cebuli czerwonej

sery i maslo rozdrobnic widelcem i wymieszac. Dodac smietane i koncentrat i przemieszac, przyprawic do smaku wg. uznania. Ja wykladam wszstkie skladniki z lodowki i  mieszam po kilku minutach, gdy skladniki nabiora temperatury pokojowej.





CURRYWURST (na okolo 4 osoby)

4 petka bialej kielbasy
pol starkowanego jablka
2 lyzki miodu
2-3 lyzki octu winnego
1 lyzka pryprawy curry
Po kawalku wszytskiego z wloszczyzny (aby nie uzywac proszkowych bulionow)
1 lyzeczka mielonej papryki
troche tabasko badz Chili

Kielbasy zaparzyc, jak na biala przystalo.
W okolo 250-300 ml wody gotowac warzywa z wloszczyzny i pogotowac okolo 15-20 minut. Po tym czasie dodac wszytskie pozostale skladniki i pogotowac jeszcze 15 minut. Wszystko 'potraktowac' blenderem. Zaparzone kielbasy mozna podsmazyc (jesli lubicie), pokroic w kawalki, zalac sosem, posypac jeszcze przyprawa Curry, zamknac oczy i czuc sie jak na Bawarii ;)
Smaczenego moi drodzy!











4 komentarze:

  1. mam chęć na taką kiełbaskę :) musi byc pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, ze ja sama robilam??? Super zabawa, moze i kiedys bym przepis wstawila? Ciekawe czy ktos by chcial sam kielbase robic...?

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. I tez jest ;)) Pozdrawiam i juz sie ciesze na bloga ksiazkowego ;)

      Usuń