Pieczone warzywa na jesien

mysle, ze wszscy lubicie pieczone warzywa, jak nie wszyscy, to z pewnoscia czesc z Was (ja je uwielbiam). Mi przypominaja te grillowane ;)
 
Biezacy rok zmierza ku jesieni, i oto na Bawarii pojawily sie juz jesienne cuda. Toche ze smutkiem je witam (sezon letni byl tu strasznie opadany), a troche z uciecha na mile, dlugie wieczory...








Dynie jako dziecko pamietam. Jednak u nas w domu nie robilismy z niej nic szczegolnego. Obecnie  trend dyni wszedzie sie rozpowszechnia i umacnia. Na Bawarii slawne KURBIS od lat gra istotna role w potrawch jesieni.
Gdy kilka lat temu byli u mnie moi rodzice, z Pania Ania, Panem Tolkiem, Pania Basia i Panem Kazikiem aby poswietowac na Oktoberfescie, ktoregos popoludna poszlismy na jedzenie bawarskie, a w tym zamowilismy tez pyszna zupke dyniowa. A ze zupy u mnie ciesza sie srednim powodzeniem, zdecydowalam sie Wam zaprezentowac cos innego z dynia HOKKAIDO w roli glownej.
Przepis podstawowy pochodzi z mojej ulubionej gazetki  'Meine Famillie und ich'-10/2014'. Dodalam pieczarki i papryke a nastepnym razem bedzie tez baklazan na liscie ;)


Co Wy na to?




Potrzebujemy (ilosc zalezy od tego co serwujecie oprocz tego):

3-4 zabki czosnku
Pietruszka zielona
Ok. 50 ml oliwy z oliwek


2 cebule czerwone (zwykle tez moga byc)
1 cukinia
4-5 srednich marchewek
1 dynia HOKKAIDO
kilka burakow czerwonych (opcjonalnie, ale ja mialam z tak zwanych wekowych od Rodzicow)
Papryka (jaka macie w lodowce)
Ok. 10 pieczarek albo wiecej

Pikarnik rozgrzac do 200 stopni (obieg 180)

Czosnek obrac i z pietruszka i olejem zmiksowac

Warzywa wyczyscic, pokroic wg. uznania i podzielic na 3 grupy (dyni nie obierac, oczyscic z pestek i pokroic w dzwonki) 
1. buraki ugotowane w kawalkach (ja dalam marynowane)
2. cukinie, pieczarki i ewentualnie baklazana
3. reszte warzyw

Porcje numer 3. wymieszac z wieksza czescia zmiksowanej masy. Dobrze doprawic sola i pieprzem
Wrzywa ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i wstawic do piekarnika na 15 minut. 

Reszte mikstury podzielic miedzy cukinie z pieczarkami oraz buraki, doprawic sola i pieprzem. 

Po 15 minutac pieczenia dodac pozostale obie mieszanki warzyw, przemieszac na ile sie da i piec razem  jeszcze okolo 25-30 minut. 


Do podanego dania polecam dla nas kobiet kawalek miesa i sosami, a dla mezczyzn do tego samego jeszcze frytki ;)))

Mozecie tez potrawe posypac uprazonymi orzeszkami piniowymi. Ja zrobilam bez ;))

Podawac z sosami (niedlugo wstawie jeszcze przepisy na inne sosiki)

Szybkie sosy:

Twarozek niskotluszczowy - okolo 250g na 2 sosy + dodatki

1. ok. 125 g. Wymieszac z lyzka startego parmezanu, pieprzem i sola
2. ok. 125g. Wymieszac z dowolnie wybranymi ziolami (swiezymi badz suszoymi), odrobina soku z cytryny, pieprzu, soli i szczypta cukru

SMACZNEGO!!!






1 komentarz:

  1. dużo warzyw jemy, podawanych na różne sposoby
    Twój zapowiada sie pachnąco, więc grzechem byłoby nie skosztować :)

    OdpowiedzUsuń