Pieczony ser feta z warzywami

 

 
 
 

 
Tak wlasnie wczoraj naszla mnie chwila refleksji. Zanim zaczelam pisac tego bloga pomyslow  na niego mialam chyba z tysiac roznych. Ach, myslalam, jak ja to bede tworzyc, majac na mysli gotowanie.... Kilkakrotnie Wam juz wspominalam, ze moja orientacja smakowa idzie w kierunku srodziemnomorskim. Rzeczywiscie w wiekszosci tak gotuje, ale gdy chce cos Wam zaprezentowac, gore biora zupelnie inne przepisy. Hmmm.... Ciekawe zjawisko, Prawda?

Dzisiejsza pychotka zjawia sie u mnie czesto. A mianowicie  - w roli glownej pieczona feta z towarzyszacymi jej pieczonymi warzywami (u mnei jakos inaczej na zdjeciu wyglada, ale to dlatego, ze uwielbiam takie warzywa). Spojrzcie sami:





Dla ok. 2 osob (chyba ze bardzo duzo jecie to dla jednej):
ok. 250 g. sera feta
ok. 4 lyzki Ajvaru*
swieze warzywa wg. uznania (ja wzielam 1 mala cebule, pol cukini, kawalek baklazana, 1 pomidora, 1 marchewke, kawalek czerwonej i kawalek zoltej papryki, 2 zabki czosnku)
ok. 2 lyzki soku z cytryny
ziola wg uznania (ja wzielam ziola prowansalskie, bo mialam a dodatkowo bazylie, odrobine tymianku i pietruszki)
sol, pieprz, lyzeczka papryki mielonej, lyzka oliwy z oliwek badz oleju
folia aluminiowa


Jesli chodzi o Ajvar - jestem w trakcie przygotowywania dla was dobrego przepisu na Ajvar. Niestety juz kilkakrotnie robilam ten przysmak z przepisow z internetu i niestety.... pozostaje przy kupnym. Przynajmniej ma wyrazisty smak i zapach. Ale mysle, ze niedlugo uda mi sie stworzyc przepis godny waszej pracy.




Piekarnik rozgrzejcie do okolo 180 stopni na termoobiegu (normalnie do okolo 200)

Ser feta i warzywa pieczemy w osobnych saszetkach zrobionych z folii aluminiowej.
Fete w kawalkach smarujemy Ajvarem i scisnijcie mocno folie, aby plyn nie wyciekal. Warzywa kroimy w dowolne kawalki, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwa i umieszczamy w drugiej przygotowanej saszetce.
 Pieczemy w piekarniku okolo 15-20 minut.
Jesli chcecie upiec wszystko razem, tez wyjdzie swietne danie.



Przepis podstawowy pochodzi z ksiazki 'Schlank im Schlaf für Berufstätige' Dr.med. Pepe. Chetnie siegam do tych ksiazek, wiec bede Wam czesto takie szybkie pysznosci prezentowac.

Jesli nie mam ochoty na fete, postepuje dokladnie tak samo z filetem rybnym. O prosze!




0 komentarze: