Ryba na pomidorowo – oliwkowej kolderce z kaparami


W zwiazku z tym, ze dzis moj dzien bedzie dlugi, intensywny i pelen emocji musze czuc sie lekko ale syto. W takim razie przygotowalam sobie na wczorajsza kolacje i dzisiejszy obiad w pracy jedna z moich ulubionych rybek.

Szybko, zdrowo…… czemu nie?! 










Taki troche dietetyczny przepis. Wlasciwie pochodzi z ksiazki, w ktorej Heidi Klumm, a wlasciwie jej trener osobisty przedstawia swoja koncepcje, a przy tym propozycje posilkow - New York Ultimative Diät.
Skladniki na 2-3 porcje: 

3-4 filety rybne (moga byc mrozone)
Puszka krojonych pomidow
100 - 150 ml bialego wina wytrawnego (ja zastepuje wino bulionem i odrobina soku z cytryny)
Lyzka pokrojonych czarnych oliwek
Lyzeczka kaparow
Zabek czosnku
Odrobina oleju, sol, pieprz


Drobno pokrojony czosnek podsmazyc na oleju, dodac pomidory. Podsmazyc chwilke i dodac wino badz bullion. Jesli uzywacie mrozonej ryby, to plynu powinno byc raczej troche mniej. Smazyc na srednim ogniu az sos zgestnieje - okolo 10 minut. Doprawic sola i pieprzem. Dodac oliwki i kapary. Na sos polozyc rybke, patelnie przykryc i na malym ogniu pogotowac okolo 10-15 minut.

Wieczorem jadam sama rybke w sosie, ale w porze obiadowej przewaznie z ryzem. 


1 komentarz:

  1. mam chęć na ciekawą w smaku rybę, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń