Ryz i watrobka z Bliskiego Wschodu


Przedstawiam Wam przysmak z Krajow Bliskiego Wschodu

Ryz i watrobke!

Juz niejednokrotnie Wam wspominalam, ze lubie kuchnie orientalna. Wlasciwie to chcialabym Wam jak najwiecej takich 'innosci' libanskich, marokanskich, tureckich itp. prezentowac.W tych stronach swiata zawsze spotykam sie z ryzem. Lubie ryz, nawet bardzo i to w roznych postaciach. I duzo go w domu gotuje. Tym razem przygotowalam cos, co ma w sobie troche polskosci. No bo chyba w kazdym domu u nas jada sie watrobke. Dobrze przygotowana watrobke lubie prawie tak samo jak ryz ;)) I tu uklon w strone mojego Taty - Tata robi pyszna watrobke. Ja ograniczam sie do cielecej i drobiowej, bo latwiej ;)



Przepis na okolo 2-3osoby:
- 2 lyzki rodzynek
- kawalek masla (moze tez byc lyzka oleju)
- 3 lyzki oleju
- 1 srednia cebula
- 50-60 g orzeszkow piniowych
- 300 g ryzu (ja biore basmati i u mnei to kubek)
- 1 lyzeczka czerwonej papryki mielonej
- 1/2 lyzeczki cynamonu
- 2 razy tyle rosolu (moze byc bulion instant albo woda i moja przyprawe *kliknij tu*) co ryzu
- sol, pieprz (po okolo 1/2 lyzeczki + wg. uznania do przyprawienia na koncu watrobki)
- ok. 250g watrobki drobiowej
- 2-3 lyzki pokrojonej pietruszki
- do dekoracji uzylam kawalek czerwonej papryki












Rodzynki namoczyc na okolo 15 minut w cieplej wodzie. Ceblule obrac i drobno pokroic. Na masle zeszklic cebule, nastepnie dodac polowe orzeszkow piniowych. Gdy orzeszki beda juz brazowe (uwazajcie, maslo sie szybko przypala) dodac najpierw rodzynki, nastepnie ryz bulion i przyprawy (cynamon, sol, pieprz, mielona papryka). Wszystko zagotowac, zredukowac gaz do minimalnego i gotowac az plyn wyparuje. Odstawic z gazu, nakryc szmatka i pozostawic 'w swietym spokoju'.
Pozostale orzeszki piniowe podsmazyc na teflonowej patelni bez tluszczu. Pietruszke posiekac.
W tym czasie przygotowac watrobke - obmyc, wysuszyc i obtoczyc w mace. Obtaczanie w mace nie jest konieczne, ale ja obtaczam, bo powstaje chrupka skorka a watrobka nie jest w srodku wysuszona.
Na patelni rozgrzac olej i usmazyc watrobke.
Serwowac watrobke ulozona na ryzu (zluzujcie go najpierw widelcem), posypana pietruszka i pozostalymi orzeszkami piniowymi. Pycha!

Przepis pochodzi z ksiazki 'Orient - Küche und Kultur'.


0 komentarze: