Ryz orientalny z orzechami i zurawina






Ostatnio, ku memu wielkiemu zdziwieniu, zapytala mnie moja siostra o przepis na ryz. Musze tu wspomniec, ze moja siostra nie przepada za ryzem. Oczy mialam wielkie, postanowilam wiec sie uwinac i szybciutko wstawic ktorys z moich ulubionych przepisow. Moze i ona polubi ;) U mnie oprocz mojego ryzu zwyklego czesto na stole gosci wlasnie owa, jeszcze bardziej orientalna wersja. Chcac miec cale danie, podaje ryz z miesem gotowanym – kurczakiem badz cielecina.


Jesli przygotowujecie kurczaka goscinnego, ta wersja ryzu wspaniale sie przy nim prezentuje.

Jezeli ktorys z podanych skladnikow wam nie odpowiada, mozna go zazstapic innym albo z niego calkowicie zrezygnowac.

Skladniki:

- Szklanka ryzu
- Garsc makaronu vermicelli
- 1,75 - 2 szklanki wody
- pol drobno pokrojonej cebuli (opcjonalnie)
- Garstka orzeszkow piniowych
- Garstka orzechow wloskich
- Garstka suszonej zurawiny badz rodzynek
- lyzka bulionu badz rozdrobniona kostka rosolowa
- niepelna lyzeczka kurkumy
- marchewka z groszkiem (moze byc z puszki)
- lyzka masla


Orzeszki piniowe nalezy podsmazyc az zbrazowieja na patelni teflonowej bez tluszczu i odstawic na bok. W garnku, na masle podsmazamy makaron. UWAGA! Maslo sie szybko przypala, wiec proponuje przygotowywac na mniejszym gazie. Jak juz makaron bedzie brazowy, dodajemy wycisniety czosnek i ewentualnie cebule. Nieustannie mieszajac podsmazamy wszystko razem. Nastepnie dodajemy ryz, mieszamy wszystko razem i zalewamy woda. Dodajemy bulion i kurkume. Dodpowadzamy do wrzenia I chwilke gotujemy. Nastepnie dorzucamy  rozdrobnione orzechy wloskie i orzeszki piniowe.Mieszamy wszytsko razem. Pod przykryciem, na bardzo malym ogniu gotujemy az woda praktycznie odparuje. Po okolo 15-20 minutach od dorzucenia orzechow, dokladamy zurawine badz rodzynki i groszek oraz marchewke. Mieszamy i pozwalamy wodzie dalej odparowywac. Gdy juz plyn praktycznie odparuje, zawijamy w recznik i pod koldre z tym ryzem. Nawet po kilku godzinach bedzie jeszcze cieply.


0 komentarze: