Czerwony bulgur - kasza z suszonymi pomidorami

Kasza bulgur jest tradycyjnym daniem badz dodatkiem do dania  w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Uwielbiam!

Wytworzona jest z gotowanych i wysuszonych ziaren pszenicy. Przygotowuje sie ja na mnostwo sposobow. Bulgur moze byc gruby albo drobny. Jednak w tych kregach, w ktorych ja bywam w Libanie, ryz jest zdecydowanie bardziej popularny niz bulgur (oprocz tabouleh *klik* oczywiscie). W tureckich domach z kolei czesciej spotykam sie z bulgurem. A ja lubie i jedno i drugie. Mnie w bulgurze, podobnie jak i w ryzu zadowala to, ze mozna go roznorodnie zastosowac. Salatki, dodatki itp....

Tym razem nabralam ochoty na udka kurczaczka z piekarnika i na cos pomidorowego.


No i wyszly z tego udka na bulgurze z suszonymi pomidorami. Udka upieklam w piekarniku. Jak zwykle skonsumowalismy 'dippujac' wszystko w jogurcie naturalnym.

Udka przyprawcie ulubionymi przyprawami i pieczcie w rekawie do pieczenia, okolo 25 minut. Temperatura ok. 180 stopni, termoobieg okolo 160-170. Po tym czasie rozetnijcie rakaw i tylko od gory przyrumiencie skorke okolo 10 minut.
Rekaw do pieczenia moim zdaniem to rewelacyjna sprawa! Pozostawia miesko w pelni soczyste.

A do bulguru przygotujcie:

kilka suszonych pomidorow
szklanka grubego bulguru
lyzka masla
drobno pokrojona cebula (sredniej wielkosci)
1 zabek czosnku
lyzka koncentratu pomidorowego (albo wiecej)
lyzeczka ajvaru (opcjonalnie - ja lubie!)
papryka bdz papryczka ostra - ja biore taka jaka akurat mam w lodowce (okolo polowy, nawet roznych kolorow)
odrobina chili jesli lubicie i macie pod reka
1,5 szklanki wody
sól, pieprz

A tak go przygotujecie;))

Pomidory nalezy zalac wrzaca woda na okolo 5 minut. Nastepnie odcedzic i drobno pokroic. Jesli uzywacie tych w oleju, spokojnie ten krok mozecie ominac. W miedzyczasie podsmazamy cebule na masle. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i ajvar, pokrojona w paseczki papryke i suszone pomidory oraz wycisniety czosnek. Chwileczke smazymy. Nastepnie mieszamy. Dodajemy bulgur (dobrze jest go wyplukac kilkakrotnie w zimnej wodzie), przemieszamy, zalewamy woda. Posolcie, popieprzcie, ewentualnie uzyjcie innych ulubionych przypraw.  Teraz mieszamy i zagotowujemy. Po okolo 1 minucie zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy i gotujemy okolo 15 minut. Po tym czasie bulur mieszamy i wkladamy sciereczke miedzy kasze a przykrywke, tak jak przepisie na zwykly ryz *klik*.

Przed podaniem nalezy bulgur delikatnie 'podziubac' widelcem.

Taki bulgur tez swietnie pasuje do innych np. gotowanych mies. Goscinny kurczak *klik* tez bylby zachwycony podaniem go w takim towarzystwie ;))







Jednym z moich ulubionych blogow jest blog Emilii TURCJA OD KUCHNI (chyba nawet juz o tym wspominalam). Pomimo, ze wlasciwie w kazdej ksiazce kucharskiej o tematyce tureckiej znajdziecie sporo roznorodnych przepisow na bulgur, bulgurem z suszonymi pomidorami Emilii jestem zachwycona. Mozecie go znalezc tu *klik* Moj jest, jak to na nie juz przystalo troche zmodyfikowany ;)







0 komentarze: