Gotowana cielecina jako basis roznorodnych dan jednogarnkowych

Dzis chyba Was zaskocze. Mysle, ze nikt sie nie spodziewal, ze wstawie takie danie, a wlasciwie tylko jego poczatek ;)


Powoli jest coraz chlodniej i z checia bedziemy siegac do dan jednogarnkowych. 

Poczekajcie, bedzie pysznie! Obiecuje! 






Pomimo, ze to cudo mozna tez samo tylko z salata, badz tylko z chrzanem spozyc, istnieje cale mnostwo urozmaicen. Te, ktore spotykam w Libanie i chetnie sama przygotowuje przedstawie Wam w ciagu kilku dni. Najpierw zdecydujcie czy chcecie miesko! 

Mieso gotowane jest bardzo zdrowe i bardzo je lubie. Tak przygotowane stanowi podstawe roznych innych dan. Smakuje rowniez wysmienicie, np. z TYM orientalnym ryzem. A wiecie jak taka cielecinka z musztarda badz chrzanem smakuje? (Wspomnialam o tym juz wyzej) Palce lizac! Pychotka!

Oczywiscie zamiast cieleciny mozecie uzyc kazde inne mieso. Wieprzowina  tez pasuje ;))

Potrzebujemy:

1 kg cieleciny z koscia i w kawalkach
1 niewielka cebula drobno pokrojona i zeszklona na odrobinie masla
2 ziarnka kardamonu
2-3 listki laurowe
okolo 15 ziaren pieprzu
2-3 ziela angielskiego
1 marchewke

Mieso mozna obsmazyc, tak jak na gulasz, ja jednak tego nie praktykuje. Bo i po co maczac je w tluszczu ;) ? Cielecinka jest mieciutka sama w sobie, wiec przesmazenie nie gra tu wlasciwie roli. Mieso i marchewke wymyc. Wszystko wlozyc do szybkowaru, zalac woda, do okolo ¾ wysokosci miesa. Gotowac okolo 35-40 minut (w zaleznosci od wielkosci kawalkow i mocy gazu). Po uplywie tego czasu, odczekac az garnek bedzie mozna otworzyc. Mieso oddzielic od kosci i w razie potrzeby kawalki rozdrobnic. Z powstalego wywaru mozna ugotowac sos. Ja wekuje w sloikach i mam zawsze pod reka wywar cielecy.
Gotujac w zwyklym garnku, czas gotowania wynosi okolo 70-80 minut.
Podpowiedz: jesli nie lubicie plywajacych 'niespodzianek' w zupach czy w sosach, proponuje uzyc filtrow do herbaty. Ja zawsze tak robie, sposob jest rewelacyjny.

2 komentarze:

  1. Ewa, do czego wykorzystujesz takie mięsko? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cierpliwosci Gosiu ;) juz niedlugo libanskie pysznosci wlasnie z takim mieskiem, jak znalazl na chlodne dni.

      Usuń