Szpinak curry z serem feta

Czy dzieci rzeczywiscie nie lubia szpinaku??? 

Nas w domu nigdy nie 'katowano' szpinakiem. Pytalam nawet Mame, podobno jak Babcie nam kiedys tam zrobily, to zjadlysmy chetnie. Zreszta my to wszystko zawsze jadlysmy i to w kazdej ilosci. Niestety nie kojarze szpinaku jako dziecko, wiec nie moge Wam powiedziec czy lubilam czy nie. Ale teraz, ze spokojnym sumieniem stwierdzam, ze zaliczam szpinak do mojej ulubionej zieleniny. Wrecz go uwielbiam!



I tak to ostatnio pojawia sie swiezutki szpinak w sklepach. Przeciw mrozonemu bron Boze nic nie mam, ale preferuje zabawe ze swiezym. Moze dlatego, ze pierwsze doswiadczenia ze szpinakiem mrozonym spowodowaly koniecznosc zakupu nowej patelni a w moim jednopokojowym mieszkaniu zapach spalenizny bylo czuc przez nastepne dwa dni. Nad swiezym ma sie zdecydowanie wiecej kontroli ;))




Skladniki:

duza cebula
1 zabek czosnku
10 g imbiru
lyzka smalcu maslowego badz masla czy oleju
1 lyzka  curry w proszku
400 g szpinaku (moze byc mrozony)
1 lyzka smietany 24% (u mnie to schmand)
sol, pieprz
150 g sera feta

Jesli uzywacie swiezego szpinaku, nalezy go wymyc i chwilke we wrzatku pogotowac. Nastepnie odcedzic. Mowi sie, ze lodygi nalezy odciac, ja nie odcinam. Z kolei jesli postawiliscie na mrozony, nalezy go rozmrozic (na malym ogniu pod przykryciem, na poczatek dolewajac odrobine wody).





Cebule, czosnek i imbir obrac. Cebule pokroic w piorka, czosnek i imbir drobno pokroic.
Cebule podsmazyc na smalcu maslowym, dodac czosnek i imbir. Podsmazyc. Obsypac przyprawa curry i razem zeszklic.

Dodac szpinak i zagotowac. Mieszajac gotowac jeszcze chwilke.
Dodac smietane (schmand), wiecej nie gotowac.  Doprawic sola i pieprzem, przemieszac. Na samym koncu dodac ser feta i deliktnie przemieszac.

Taki szpinak jest rewelacyjny jako danie badz jako dodatek, np. do steka z indyka.

Pycha! Mimo, ze ser ulega troszke stopieniu mnie smakuje rowniez na drugi dzien w pracy, np. ze swieza bagietka.

Przepis (jak wiele moich ulubionych) pochodzi z ksiazki 'Schlank im Schlaf - 20 Minuten Küche'. Dr. med. Detlef Pepe inspiruje mnie nieustannie.




3 komentarze:

  1. W dzieciństwie nie jadłam, ze względu na wygląd a teraz lubię i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń