Ekspresowa ryba na koprze wloskim



No i jak po weekendzie? Ja pocwiczylam, pospacerowalam, pokupowalam i pogotowalam. Pracowalam tez sporo na komputerze. Ogolnie bardzo mily, spokojny weekend. 

 



W trakcie sobotnich zakupow musialam (nigdzie indziej nie dostane tego co mi bylo potrzebne) zajrzec do jednego z olbrzymich punktow sprzedajacych dla gastronomii. Zawsze jak tam ide, to przezywam zalamanie i rezygnuje na jakis czas z wizyt w restauracjach. Wszystkie gotowe sztuczydla tam byly, od wycisnietego i zamrozonego czosnku po gotowe zamrozone hamburgery (takie calkiem gotowe, nie tylko kotlety). Mimo, ze plany na obiad byly zupelnie inne, bardzo zachcialo mi sie czegos smacznego, zdrowego, np. rybke. Akurat w tym punkcie maja rowniez swieza rybe, wiec z miejsca kupilismy 4 sredniej wielkosci filety. Do glowy wpadl mi przepis z jednej z ulubionych ksiazek Dr. Peppe ‘Schlank im Schlaf’. W przepisie oryginalnym uzyta jest pasta z oliwek (tapanada), ja jednak mialam nadmiar ajvaru jeszcze z campingowych pozostalosci, wiec postanowilam go zuzyc. Zobaczcie sami a bedziecie oczarowani, jestem o tym przekonana. My ugotowalismy sobie do tego kartofelki z wody. Jesli mam to danie na kolacje, spozywam je bez weglowodanow, czyli po prostu samodzielne, bez dodatkow. 


Jesli Was zachecilam i przekonalam, to do pracy:

4 filety rybne – ok 500g (mozecie zrobic z mrozonych, czasem tez robie, ale lepiej smakuje ze swiezych)
2-3 duze bulwy kopru wloskiego (600-700g)
sok z ½ - 1 cytryny, sol, pieprz
2-3 lyzki ajvaru
150-200g. sera feta
odrobina masla badz innego tluszczu do natluszczenia formy




Piekarnik nagrzac do okolo 180 stopni na termoobiegu.

Koper wloski wymyc, odciac stragi, przekroic na pol (badz cwiartki) i pociac na stosunkowo cienkie plastry. Forme wysmarowac tluszczem (ja preferuje maslo) i wlozyc do niej pokrojony koper, skropic sokiem z cytryny, posolic i popieprzyc, wszystko wymieszac.

Ser feta podziubac widelcem i wymieszac z ajvarem. 

Filety wymyc i osuszyc, ulozyc na koprze i posmarowac pasta z ajvarem. 

Piec w piekarniku okolo 25 minut. 


2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny przepis - ryba i koper włoski świetnie ze sobą współgrają i jeszcze ten ajwar dodający pikantnej nuty - to musiało być pyszne :) Akurat mam kilka słoików ajwaru z moich jesiennych zapasów. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zuzia, jak zrobisz daj znac ;)) Zdjecia moje jednak przy Twoich sie nie umywaja. Ale sie ucze ;))) a tak na marginesie, po Twojej relacji z kursu, nabralam na niego ochoty. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń