Fasola, libanski prawie gulasz

Obiecalam cos pysznego z mieskiem gotowanym.....



Powoli zbliza sie jesien a wraz z nia chec na cos konkretniejszego do zjedzenia. Dania jednogarnkowe sprawdzaja sie w tym przypadku znakomicie.

Podaje Wam calkowity przepis, wlacznie z gotowaniem miesa. Tak bedzie latwiej.
W tym poscie podaje Wam rowniez najlepszy sposob na gotowanie fasoli i tym podobnych. Wyprobowany jest przeze mnie juz wielokrotnie. Mowie Wam..... lepiej ugotowac niz uzyc ich z puszki (aczkolwiek, jesli ma byc szybko, to dlaczego nie).

- 1 szklanka fasoli (tzw. jaska). Jesli nie chce Wam sie gotowac, to uzyjcie fasoli z puszki badz sloika.
- mieso w najlepiej z koscia. Ja daje cielecine ale z wieprzowiny tez bedzie dobre. Okolo 500-800 g.
- puszka pomidorow
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- 3 ziarenka kardamonu
- szczypta cynamonu 
- 2 listki laurowe
- 2 zabki czosnku
- bulion badz woda + bulion instant
- sol, pieprz, odrobina czegos ostrego
- sok z polowy cytryny
- lyzka (do dwoch) posiekanej koledry (jesli nie macie, to pietruszki)

Fasole namoczyc przez 12 godzin. Wylac wode, fasole oplukac, zalac zimna woda. Na bardzo malym gazie doprowadzic do wrzenia, zajmuje to okolo 30 minut. Nastepnie na malym ogniu gotowac okolo 40 minut, do momentu az fasola bedzie miekka. Uwaga! Nie solic - to bardzo wazne!

Mieso w kawalkach (ja preferuje z koscia) ugotowac do miekkosci z 1-2 ziarenkami kardamonu, odrobina cynamonu i listkami laurowymi. Czasami dodaje marchewke i selera, ale nie zawsze. Mieso w szybkowarze potrzebuje okolo 30-40 mint, w normalnym garnku ponad 2 godziny.


Fasole dodac do miesa, dodac puszke pomidorow i przecier pomidorowy, drobno posiekana kolendre, sol, pieprz, rozgnieciony czosnek i czegos ostrego, np. odrobine harisy. Dodac soku z polowy cytryny (mozna tez wiecej). Juz nie gotowac. Mnie osobiscie ta potrawa smakuje najbardziej na drugi dzien, gdy sie przegryzie ;)) Tak jak nasz polski gulasz ;))

Bywa, ze fasole zastepuje ziemniakami z groszkiem i marchewka czy okra (po polsku to piżmian jadalny). Dodajac cukinii, bedzie tez wspaniale danie. Mysle, ze je tez wstawie, to moze zdjecia Was przekonaja.

Podaje z ryzem (obojetne jakim, wazne aby byl dobrze ugotowany).

4 komentarze:

  1. Całkiem dobrze się czyta, powinno mi się udać :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesli wyprobujecie....gwarantuje, ze to bedzie czeste danie na Waszym stole.... inne niz polski, a jednak tak jak polskie!

    OdpowiedzUsuń