For French Frise - orientalna przyprawa do frytek

posypka do frytek

Witajcie bardzo serdecznie, prawie świątecznie!
Większość z Was dodaje na blogach przepyszne świąteczne smakowitości. A ja nie ;))
Jakoś za oknem mało świątecznie - 12 stopni, słońce (przynajmniej u mnie).
O Świętach przypominają tylko tłumy ludzi w centrach handlowych oraz podekorowane balkony. Mnie przypomina o nich jeszcze bilet lotniczy i kilka drobnostek przygotowanych już do wyjazdu, znaczy wylotu. Fajnie, bardzo się cieszę ;)

W tym roku jakoś świąteczne kucharzenie mnie nie ogarnęło. Chyba dlatego, że lecę 'na gotowe'. Dzięki organizacji mojej Mamy lista potraw już dawno jest gotowa, o składniki zadba moja siostra, ja przyjadę i przy pogaduszkach w kilka godzin wszystko będzie gotowe ;) Och jak pięknie!

A mnie tak właściwie i nieustannie chce się słońca! Deficyt mam w tym roku ogromny.    
I tak to marząc o słoneczku, kąpielach wodnych zachcialo mi się frytek! Ale nie z samą solą. Takie są odrobinę nudne. Dobrze, że mam w domu zawsze swoją mieszankę do frytek, która powoduje, że zjedzenie zwykłych frytek nabiera calkiem innego wymiaru. Może i Wam sie spodoba.

Podaję składniki na niewielką ilość przyprawy do frytek. Jeśli Wam zasmakuje możecie oczywiście proporcje zwiększyć. Namawiam Was do zrobienia - w myśl zasady wiem co jem!

Skladniki:
- 2 łyżki drobnej soli morskiej
- ½ łyżeczki czosnku suszonego
- ½ łyżeczki papryki mielonej
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala (bądź trochę mniej)
- ½ łyżeczki curry
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu



½ łyżki soli morskiej zgnieść na miałkę z suszonym czosnkiem* w morserze. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowe!

*Możecie też użyć czosnku granulowanego, jeśli nie zdobędziecie suszonego.
 z czym podać frytki
Przepis z ksiazki 'Geschenkideen aus der Küche' Nicole Stich & Coco Lang 






0 komentarze: