Tabbouleh, libański raj

Wreszcie nadszedł czas na libańską Tabbouleh. Jak w internecie człowiek próbuję poszukać przepisu na Tabbouleh, to można normalnie zwariować. Tysiące przepisów, jeden dziwniejszy i różniejszy od drugiego. Ja podaję Wam tu libański przepis na taką Tabbouleh, którą poznałam w Libanie i za którą przepadam. Taka zwykła! Taka prawie nasza! Zjedzenie jej przed posiłkiem zagwarantuje Wam dobre trawianie i brak uczucia pełności na drugi dzień. Ja przygotowuję ja przeważnie do grilla, gdy chętnie zjadam o jeden kawałek mięsa więcej niż powinnam ;))




Porównując ten przepis z tymi różnorodnymi z internetu, może on wydać się Wam prosty, może zbyt prosty. Ale tylu znajomych pyta konkretnie o mój przepis i każdy kto u nas jadł Tabbouleh (Tabouleh,  Tabule) chętnie robi ją w domu. 

Gdy ja przygotowuję Tabbouleh, jakoś tak zawsze szybko znika ze stołu,  że nie zdążę jej sfotografować, dlatego nie mam własnych fotek. Poprosiłam więc Mimo, moją nieformalną bratanicę żeby mi choć jedno przysłała, i je właśnie Wam tu wstawiam. 

Nie podaję tu dokładnych ilości używanych produktów. Uznacie według upodobania co Wam bardziej do gustu przypadło. Jeden  woli więcej pietruszki, inny pomidorów a jeszcze ktoś inny cieszy się jak kasza bulgur (można go tez couscusem zastąpić) jest dominującym składnikiem.



Potrzebujemy:.
Pęczek zielonej pietruszki
Garść bulguru (drobnego bądź grubego)
2 duże pomidory, w miarę możliwości twarde
kilka listków mięty (dla orzeźwiającego smaku ale niekoniecznie)
mieszanka 7 przypraw arbskich* (jesli nie macie, to tylko sól, często widzialam takie przepisy w arabskich książkach kucharskich)
sok z połowy cytryny badz więcej, według uznania
oliwa z oliwek

Bulgur zalać gorącą wodą i trzymać pod przykryciem aż woda wsiąknie w bulgur. Pietruszkę posiekać drobno, ale nie za drobno. Twarde pomidory pokroic w drobną kostkę. (Ewentualnie dodać posiekaną cebulę i miętę - może być tez suszona). Na krótko przed spożyciem wymieszać wszystko razem, przyprawić solą bądź mieszanką 7 przypraw arabskich, wycisnąć i dodać sok z cytryny i bezposrednio przed podaniem polać oliwą z oliwy i dobrze wymieszać. 

*mieszanka 7 przypraw arabskich to pieprz, papryka czerwona mielona, cynamon, goździk mielony, imbir mielony i galka muszkatołowa, sól






0 komentarze: