Ciasto z miesem mielonym - Turecki Börek



Jak już Wam znudzi się spaghetti, lasagna czy inne potrawy z sosami z mięsa mielonego, zapraszam do wypróbowania mojego tureckiego ideału ;)))



Uwielbiam to danie. Oczywiście sos możecie zrobić po swojemu. Rewelacyjnie wkomponuje się białą bądź czerwona fasola, szpinak, ser feta czy inne dodatki na jakie tylko przyjdzie Wam ochota.
Gotowanie to przecież zabawa i fantazja!
 
Oryginalny przepis pochodzi z książki 'Türkei Das Kochbuch' wydawnictwa Fackelträger. Bardzo lubię te książkę, często do niej sięgam. Z pewnością tez często będę Wam podrzucać przepisy właśnie z tej książki. Dostałam ja na moje 30 urodziny od koleżanki Dorotki. A może były to 29? Hmmm, sama nie wiem. Dorotko - pamiętasz!?
I byłam wtedy bardzo, baaaardzo zadowolona z tego prezentu ;))


Skladniki:
opakowanie ciasta filo bądź yufka (6 dużych płatów)
1 cebula
2 marchewki
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
ok. 300g mięsa mielonego
puszka pomidorów + 1 łyżka koncentratu pomidorowego
ok. 100g startego sera żółtego
sól, pieprz, tłuszcz do smażenia i do wysmarowania formy

Sos:
150ml mleka
2 jajka
2 łyżki białego wina (ja zastępuję sokiem z cytryny)
sól, pieprz, opcjonalnie łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Cebule obieramy, kroimy w kostkę bądź piórka.  Czosnek obieramy, wyciskamy. Marchewkę myjemy, obieramy i tarkujemy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek  szklimy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut, dodajemy marchewkę i paprykę. Mieszając przesmażamy wszystko około 3 minut. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy sola i pieprzem.

Wszystkie składniki  sosu mieszamy i roztrzepujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni na termoobiegu.

Formę smarujemy tłuszczem, kładziemy na to placek filo, tak aby część ciasta była poza forma. Polewamy kilkoma łyżkami sosu mlecznego. Kładziemy drugi placek ciasta, polewamy  ponownie sosem mlecznym, kładziemy trzeci placek, polewamy sosem mlecznym i wlewamy sos mięsny.  Następnie układamy na to wszystko ser i przykrywamy wystającymi kawałkami ciasta, zalewamy pozostałym sosem mlecznym.  

Pieczemy w piekarniku około 30 minut. Właściwie tak długo, aż ciasto się zarumieni.
Ja wstawiam formę na blachę, tym sposobem sos nie wykapuje na piekarnik.















6 komentarzy:

  1. zrobię! już lecę wyjąć mięso z zamrażarki, będzie w sam raz na późny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszło pycha, ledwo udało mi się zdjęcia zrobić :)
    niebawem pojawi się na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z niecierpliwoscia czekam na Twoja Gosiu interpretacje tego rarytasu!

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie, już czuję zapach. :) Muszę jednego dnia zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam, wyszło pyszne :)

      Usuń
    2. Zrob Katsunetko, bedzie z pewnoscia czestym gosciem w Twoim domu ;o)

      Usuń