Fasola na ciepło z grillowanym serem i grzankami czosnkowymi



Postanowilam ograniczyc spozycie miesa, w zwiazku z tym danie to rewelacyjnie sie sprawdzilo.
Kolezanka z pracy narobila mi na nie ochoty. Niby taka salatka a nie salatka ;) bo na cieplo, ze smakiem letnio – orientalnym, powiedzialabym. Wpasowala sie w moje upodobania jak ulal. Mozna by pomyslec, ze ma cos z tej greckiej salaty z serem halloumi, ktora kilka miesiecy temu Wam proponowalam *klik*. Smak jest inny, rowniez rewelacyjny. Polecam z calego serca!
 

Historie z miesem, a wlasciwie jego ograniczeniem, co jak i dlaczego tez chcialabym Wam ktoregos razu opowiedziec.  Nie sadze bym zostala veganka czy wegetarianka, jednak warto troszeczke konsumpcje miesa ograniczyc. Znam mnostwo dan bezmiesnych, rowniez z kuchni orientalnej, wiec czemu Wam ich nie zaprezentowac, prawda?

Do przygotowania tego dania mozecie uzyc sera feta, podgrzewajac ja na patelni. Ja mialam ser halloumi, ktory chcialam w najblizszym czasie wykorzystac. No i akurat trafila sie okazja ;)) 

Z podanych skladnikow powinny najesc sie spokojnie 3 osoby – nam zostala spora porcja, ktora wzielam sobie na lunch do pracy.

2 puszki bialej, duzej fasoli – ja zrobilam z suszonej
5-6 stakow fasoli zwyklej (zielonej)
1 srednia cebula
4 pomidory sredniej wielkosci badz okolo 200g koktajlowych
2 zabki czosnku
¾ szklanki rosolu (albo bulionu)
peczek salaty rucoli
½ lyzeczki chili
sol, pieprz, oliwa z oliwek, ciemny ocet balsamiczny (ja uzylam soku z granata)
1 lyzka oleju (u mnie rzepakowy)
ser halloumi badz feta – 1 kostka albo 2


Uwazajcie zeby nie przesolic – halloumi jak i feta naleza do serow slonych. 

Jesli robicie z fasoli suszonej, pamietajcie by ja wczesniej namoczyc i ugotowac. 

Cebule pokroic w kostke albo w piorka, czosnek wycisnac. Oba skladniki podsmazyc na oleju. Fasole zwykla zielona umyc, pokroic w okolo 2 cm. kawalki i wrzucic na patelnie. Przesmazyc. Fasole biala odcedzic i wyplukac w zimnej wodzie.  Dodac na patelnie do pozostalych skladnikow. Zalac wszystko bulionem i na srednim ogniu gotowac okolo 5 minut az rosol wyparuje a wlasciwie zostanie na dnie gesty sos. W tym czasie wymyc pomidory i skroic w ulubione kawalki. Kilka paseczkow chili i pomidorow dodac na patelnie, zwiekszyc gaz, smazyc okolo 3-5 minut.
Doprawic do smaku sola, pieprzem, oliwa z oliwek i ciemny ocet balsamiczny. Ja uzylam soku z granata, jednak ocet balsamiczny nada sie rowniez znakomicie. Rucole wymyc, wysuszyc i przemieszac z pozostalymi skladnikami, ewentualnie posypac juz na talerzach.
Ser halloumi przekroic wzdluz na ciensze plastry, grillowac na patelni grillowej, ewentualnie ser feta przekroic rowniez wzdluz na ciensze plastry (zalezy od grubosci kawalkow) i podsmazyc na patelni. 

Podalam ze zgrillowanym pieczywem czosnkowym. Mialam dwie bulki, maslo czosnkowe mam zawsze w lodowce, wiec przygotowanie nie zajelo mi duzo czasu. 
 

 

Ciekawa jestem czy umiecie gotowac fasole badz ciecierzyce? Sprawa wydaje sie skomplikowana, jednak w rzeczywistosci nie jest, tylko trzeba wiedziec jak! Jesli byscie chcieli chetnie przygotuje wpis o ich gotowaniu.

Smacznego!












8 komentarzy:

  1. pysznie wygląda :) poprosze troszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Zapewne apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wyobraź sobie, że ja w styczniu postanowiłam w ogóle nie jeść mięsa :) Sałatka prezentuje się bardzo apetycznie, ostatnio mam dużą fazę na fasolę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez uwielbiam fasole w kazdej postaci ;)

      Usuń