Postanowilam ograniczyc spozycie miesa, w zwiazku z tym danie
to rewelacyjnie sie sprawdzilo.
Kolezanka z pracy narobila mi na nie ochoty. Niby taka salatka a nie salatka ;) bo na cieplo, ze smakiem letnio – orientalnym, powiedzialabym. Wpasowala sie w moje
upodobania jak ulal. Mozna by pomyslec, ze ma cos z tej greckiej salaty z serem
halloumi, ktora kilka miesiecy temu Wam proponowalam *klik*. Smak jest inny, rowniez rewelacyjny. Polecam z calego serca!
Historie z miesem, a wlasciwie jego ograniczeniem, co jak i dlaczego
tez chcialabym Wam ktoregos razu opowiedziec. Nie sadze bym zostala veganka czy wegetarianka, jednak
warto troszeczke konsumpcje miesa ograniczyc. Znam mnostwo dan bezmiesnych,
rowniez z kuchni orientalnej, wiec czemu Wam ich nie zaprezentowac, prawda?
Do
przygotowania tego dania mozecie uzyc sera feta, podgrzewajac ja na patelni. Ja
mialam ser halloumi, ktory chcialam w najblizszym czasie wykorzystac. No i akurat
trafila sie okazja ;))
Z podanych
skladnikow powinny najesc sie spokojnie 3 osoby – nam zostala spora porcja,
ktora wzielam sobie na lunch do pracy.
2 puszki
bialej, duzej fasoli – ja zrobilam z suszonej
5-6 stakow fasoli zwyklej (zielonej)
1 srednia cebula
4 pomidory sredniej wielkosci badz okolo 200g koktajlowych
2 zabki czosnku
¾ szklanki rosolu (albo bulionu)
peczek salaty rucoli
½ lyzeczki chili
sol, pieprz, oliwa z oliwek, ciemny ocet balsamiczny (ja uzylam soku z granata)
1 lyzka oleju (u mnie rzepakowy)
ser halloumi badz feta – 1 kostka albo 2
1 srednia cebula
4 pomidory sredniej wielkosci badz okolo 200g koktajlowych
2 zabki czosnku
¾ szklanki rosolu (albo bulionu)
peczek salaty rucoli
½ lyzeczki chili
sol, pieprz, oliwa z oliwek, ciemny ocet balsamiczny (ja uzylam soku z granata)
1 lyzka oleju (u mnie rzepakowy)
ser halloumi badz feta – 1 kostka albo 2
Uwazajcie
zeby nie przesolic – halloumi jak i feta naleza do serow slonych.
Jesli
robicie z fasoli suszonej, pamietajcie by ja wczesniej namoczyc i ugotowac.
Cebule pokroic
w kostke albo w piorka, czosnek wycisnac. Oba skladniki podsmazyc na oleju. Fasole
zwykla zielona umyc, pokroic w okolo 2 cm. kawalki i wrzucic na patelnie.
Przesmazyc. Fasole biala odcedzic i wyplukac w zimnej wodzie. Dodac na patelnie do pozostalych skladnikow.
Zalac wszystko bulionem i na srednim ogniu gotowac okolo 5 minut az rosol
wyparuje a wlasciwie zostanie na dnie gesty sos. W tym czasie wymyc pomidory i skroic
w ulubione kawalki. Kilka paseczkow chili i pomidorow dodac na patelnie,
zwiekszyc gaz, smazyc okolo 3-5 minut.
Doprawic do smaku sola, pieprzem, oliwa z oliwek i ciemny ocet balsamiczny. Ja uzylam soku z granata, jednak ocet balsamiczny nada sie rowniez znakomicie. Rucole wymyc, wysuszyc i przemieszac z pozostalymi skladnikami, ewentualnie posypac juz na talerzach.
Doprawic do smaku sola, pieprzem, oliwa z oliwek i ciemny ocet balsamiczny. Ja uzylam soku z granata, jednak ocet balsamiczny nada sie rowniez znakomicie. Rucole wymyc, wysuszyc i przemieszac z pozostalymi skladnikami, ewentualnie posypac juz na talerzach.
Ser
halloumi przekroic wzdluz na ciensze plastry, grillowac na patelni grillowej,
ewentualnie ser feta przekroic rowniez wzdluz na ciensze plastry (zalezy od grubosci kawalkow) i podsmazyc na patelni.
Podalam ze zgrillowanym
pieczywem czosnkowym. Mialam dwie bulki, maslo czosnkowe mam zawsze w lodowce,
wiec przygotowanie nie zajelo mi duzo czasu.
Ciekawa
jestem czy umiecie gotowac fasole badz ciecierzyce? Sprawa wydaje sie
skomplikowana, jednak w rzeczywistosci nie jest, tylko trzeba wiedziec jak! Jesli byscie chcieli chetnie przygotuje
wpis o ich gotowaniu.
Smacznego!
pysznie wygląda :) poprosze troszkę :)
OdpowiedzUsuńdla Ciebie Gosiu z cala przyjemnoscia ;)
UsuńApetycznie :D
OdpowiedzUsuńrzeczywiscie smakuje oblednie ;)
UsuńPysznie wygląda. Zapewne apetyczne :)
OdpowiedzUsuńo tak! jest super!
UsuńA wyobraź sobie, że ja w styczniu postanowiłam w ogóle nie jeść mięsa :) Sałatka prezentuje się bardzo apetycznie, ostatnio mam dużą fazę na fasolę :)
OdpowiedzUsuńja tez uwielbiam fasole w kazdej postaci ;)
Usuń