W 6 krokow do pysznego filetu rybnego


Dzien dobry! U niektorych pada snieg, u innych deszcz, u jeszcze innych swieci slonce i az zyc sie chce. W zeszlym tygodniu pokazywalam Wam na instagramie i facebooku, ze grillowalismy a dzis nas kompletnie zasypalo. Poki sie siedzi w ciepelku a sloneczko buzke przez szybe ogrzewa to i bardzo przyjemnie jest. Witaminy D kazdemu z nas przeciez potrzeba.


 

Zgodnie z prosba jednej z czytelniczek, bardzo bliskiej mojemu sercu zreszta, 'Ewa, no wez wstaw cos dla mnie latwego' - prosze bardzo - wstawiam dzis wspanialy i szybki przepis na rybe. 
Kobieta ma umysl scisle matematyczny, dlatego postanowilam przepis 'zmatematyzowac' i opisac przygotowanie owego dania etapami, po prostu w punktach. Mysle, ze taki sposob zacheci rowniez i Was do zrobienia takiej rybki a dodatkowo ulatwi Wam prace.

Skladniki (na 2 osoby):
- 4 male filety rybne swieze badz rozmrozone
- maly brokul (okolo 80-100 gram)
- sok z polowy cytryny
- 1/2 lyzeczki starkowanej skorki z cytryny
- tluszcz do natluszczenia formy (u mnie maslo)
- 4 pomidory
- 2-3 lyzki starkowanego parmezanu (mozecie zastapic go zwyklym starkowanym serem)
- 1 lyzka smietany
- 1 lyzka bulki tartej (mozna ale nie obligatoryjnie)
- mialam polowe duzej czerwonej cebuli

  1. Filety rybne wymyc w zimnej wodzie, osuszyc, skropic sokiem z cytryny, posolic i doprawic pieprzem z obu stron.
  2. Brokul podgotowac w osolonej wodzie okolo 6-8 minut, po czym wyjac, zlac zimna woda i drobno go skroic.
  3. Piekarmik nagrzac do 200 stopni, forme do pieczenia natluscic.
  4. Pomidory wymyc, skroic w plastry, ulozyc w formie, doprawic sola i pieprzem, polozyc na to przygotowane filety rybne. Ja mialam jeszcze polowe czerwonej cebuli, ktora dodatkowo skroilam w piorka i ulozylam miedzy ryby.
  5. Skrojonego brokula wymieszac z parmezanem, lyzka smietany, skorka z cytryny i bulka tarta. Rowniez doprawic sola i pieprzem.
  6. Wstawic do piekarnika i zapiekac okolo 20 minut.





Jesli tak jak ja lubicie filety rybne, to moze nabierzecie ochoty ktoregos razu np. na rybke na pomidorowo-oliwkowej kolderce *klik*  albo na rownie smaczna rybe z cukinia *klik*.
Pamietajcie, ze specjalnie dla ulatwienia 'grzebania' w przepisach stworzylam zakladke przepisy *klik*. Tam znajdziecie nie tylko ryby, rowniez i inne inspiracje ;) 




Przepis pochodzi z aplikacji Glyx-Diät, ktora polecila mi kolezanka z pracy Marta. Przypadlysmy sobie do gustu. Do tego okazalo sie, ze Marta jest nie tylko Polka, ale rowniez pochodzi, tak jak i ja
z Warmii i Mazur. Swiat jest rzeczywiscie maly.

    2 komentarze: