Pak Choi z krewetkami

Pak choi z woka

Znacie Pak Choi? To kapusta chinska, ktora pochodzi z Azji Wschodniej. Bardzo ja lubie. Jest swiezutka, chrupka a w polaczeniu z imbirem, czosnkiem i warzywami, przygotowana w woku, daje mi poczucie spokoju, ze zjadlam zdrowo ;))

Malo w tej potrawie 'ORIENTU' w moim rozumieniu, jednak mimo wszystko postanowilam Was zachecic do sprobowania Pak Choi, ktore obecnie stalo sie bardzo modnym warzywem, sadze, ze w Polsce rowniez ;) 

Skladniki na 2 porcje: 
- 3 kapustki Pak Choi pokrojone w paski
- 1 mala marchewka pokrojona w slupki
- polowa podluznej czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 1 zabek czosnku pokrojony w plastry
- kawalek (ok. 1 cm.) imbiru drobno pokrojonego
- lyzka oleju + lyzka masla
- kilka kropel sosu sojowego
- kilka kropel sosu rybnego
- dowolna ilosc krewetek

Krewetki rozmrozilam i ponacinalam wzdluz, podsmazylam na masle (jak na zdjeciu). Uwazajcie, aby ich za dugo nie smazyc, beda ciagnace i niesmaczne.

scampi

W miedzyczasie w woku na lyzce oleju podsmazylam marchewke, czosnek i imbir - okolo 5 minut, nastepnie dodalam Pak Choi i papryke. Smazylam kolojne 5 minut. Doprawilam sosem sojowym i rybnym. Na warzywkach poukladalam krewetki.


wok

pak choi

krewetki


Po zjedzeniu zostalo nam jeszcze troszeczke ;) Przygotowalam ryzowy makaron, wymieszalam z warzywami i mialam salatke na lunch do pracy. 



2 komentarze: