Warzywa na parze i filet rybny



filet rybny w warzywami

Sroda popielcowa..... wlasciwie to przygotowalam dla Was dzis zupelnie cos innego. Na szczescie w miare szybo zorientowalam sie, ze proponowanie marokanskiego kurczaka w srode popielcowa nie jest dobrym pomyslem. Czyli juz wiecie co czeka na Was w piatek ;)

A tym czasem proponuje Wam przepyszne filety rybne na warzywach na parze. Potrawa nie tylko pyszna ale zdrowa a do tego przygotowanie jej jest mega szybkie.

Skladniki na 2 osoby:

- 2 duze badz wiecej malych filetow rybnych
- sok z 1 cytryny
- 2 - 3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
- 200g marchewki
- 200g. cukinii
- ok. 200g niskotluszczowego twarozku + 1 lyzke smietany badz creme fraiche
- polowa czerwonej cebuli drobno pokrojonej
- sol, pieprz bialy
- po lyzeczce suszonego bardz swiezego rozmarynu i tymianku i bazylii


Filety wymyc i ususzyc, skropic sokiem z cytryny (okolo lyzke na duzy filet), posolic i popieprzyc. Pietruszke posiekac, oblozyc nia ryby, wstawic wszystko do lodowki.
W garnku zagotowac wode z sola. Marchewki obrac i pokroic w dluzsze kawalki, cukinie pokroic w kawalki podobnej wielkosci. Przygotowane warzywa, pogotowac w wodzie ok. 2 minut, nastepnie odcedzic i zlac je bardzo zimna woda.  
W nasadce parowej do garnka ulozyc warzywa, a na nie filety rybne. Gotowac na parze okolo 10 minut. 
Twarozek wymieszac ze smietana (badz creme fraiche), lyzka wody z duszenia filetow, z cebula i z posiekanymi ziolami.

Ja mialam w lodowce jeszcze polowe bulwy kopru wloskiego, wiec tez dodalam.



Przepis oryginalny pochodzi z aplikacji Glyx-Diät, ktory oczywiscie po swojemu zmodyfikowalam.
Mam nadzieje, ze bedzie Wam smakowalo.

0 komentarze: