Marchewkowo-fasolowe burgery

vegan burger

Cos ostatnio mam slabosc do burgerow. Wszystkie gazetki, ktore sobie przegladam, proponuja takie cudenka, z najprzerozniejszych skladnikow. I tym wlasnie sposobem trafilam na te, ktore Wam dzis prezentuje. Bezmiesne szalenstwo zatacza coraz wieksze kregi a ja z przyjemnoscia poznaje nowe smaki i polaczenia. Zdecydowanie do nich naleza te burgery.

Przepis pochodzi z gazetki 'Das Schmeckt, 3/2015', gdzie zostaly one podane w bulce z plastrami swiezego ogorka i mango. Mysle, ze to moze byc rownie ciekawe polaczenie. Jednak kilka dni wczesniej robilam inne cuda w bulce *tu klik*, poniewaz mi burgery warzywne z kasza bulgur zostaly. A. ze nie chcialam jesc monotonnie, rucola i pyszny musztardowy dressing przyszly mi z pomoca. Jesli nie widzieliscie tych z kaszy, sprawdzcie *klik tu*.

Sprobujcie sami, ciekawa jestem Waszych opinii ;)

Skladniki na 4 duze burgery:

- 1 cebula
- 1 zabek czosnku drobno pokrojony
- 200g marchewek
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 lyzki platkow owsianych
- peczek posiekanej koledry
- 1/2 lyzeczki kminku
- sol, pieprz
- olej do smazenia
- sos chili - ja uzylam chinskiego (mozna dostac tez weganskie)

burger z fasola

Cebule i czosnek obrac, skroic drobno i zeszklic na lyzce oleju. Ostudzic.
Marchewki obrac i starkowac. Fasole odcedzic, wyplukac i troche rozgniesc (ale nie na miazge). Przyda sie do tego ubijak do kartofli badz dno szklanki. Do fasoli dodac platki owsiane, marchewke i koledre. Nastepnie dodac podsmazona cebule z czosnkiem i kminek. Doprawic sola i pieprzem. Wymieszac, najlepiej rekoma. Jesli masa wydaje sie zbyt rzadka, dodac wiecej platkow owsianych.
Z masy uformowac cztery burgery. Smazyc na srednim ogniu z kazdej strony po 4-5 minut*.
Podawac posmarowane sosem chili i z salata, np. tak jak ja, z rucoli.

*Moja podpowiedz: nastepnym razem usmazylabym wiecej ale za to mniejszych burgerow.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie burgery, takich jeszcze nie robię i najwyższy czas to zmienić :P Wyglądają przepysznie !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokladnie ;) czas to zmienic. Koniecznie wyprobuj!

      Usuń
  2. Wyglądaja super! Nigdy takich nie jadlam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybciutko sie robi a smak jest bardzo ciekawy ;)

      Usuń