Łosoś kontra imbir SUSHI

 ryba

Wiecie co? Postanowilam zrobic tydzien z lososiem. Mam nadzieje, ze Wam sie spodobaja moje propozycje. Trzy kulinarne posty w ciagu tygodnia, trzy przepisy na dania z lososiem. 
 
W przypadku dzis prezentowanej kombinacji to byl szok! Lubie lososia. Sushi tez lubie. Zreszta ja wszystko lubie (dzieki dobremu wychowaniu moich Rodzicow - jak ja IM za to dziekuje, wiem tylko ja!)

Fotka przy przepisie, ktory mnie zainspirowal bardzo wpadla mi w oko ;) Byla bardzo ladna, bardzo ciekawa. Zainteresowala mnie, wiec postanowilam wyprobowac proponowane danie.

Przgotowalam i bylam w szoku! Kochani...... juz wiem, ze pietruszka z sushi imbirem i cebula bedzie regularnym dodatkiem do tak uwielbianych przeze mnie dan grillowych. Nie jestem przekonana czy mozna sobie ten smak wyobrazic. Ja sobie nie wyobrazalam, wiec podejrzewam, z Wy tez nie.Czyli nic, tylko musicie przygotowac. Ciekawa jestem Waszej opinii, czy tez okaze sie ten dodatek az taka rawelacja?!




Skladniki dla 4 osob:
ok. 800g filetu z lososia
sok z 1 cytryny
1 lyzeczka przyprawy garam masala
1 lyzeczka plaska curry
1 lyzeczka chili (mielonego badz platkow)
3-4 lyzki kaszy manny
1 cebula czerwona
125g sushi imbiru (takiego marynowanego)
spory peczek posiekanej zelonej pietruszki
sol, pieprz, ewentualnie oliwa z oliwek

Rozgrzejcie piekarnik na termoobiegu do okolo 180 stopni. 
Filet z lososia wymyjcie, osuszcie i ponacinajcie w odstepach okolo 3 cm. Jesli macie kilka mniejszych, wystarczy jedno naciecie w poprzek
Wymieszajcie garam masala, curry, sok z cytryny i chili i zamarynujcie tym lososia. Odstawcie go pod przykryciem do lodowki.
Cebule obierzcie i pokrojcie w piorka.
Gdy piekarnik sie nagrzeje.... filet z lososia posypcie kasza manna, i na papierze do pieczenia pieczcie okolo 20 minut. 
W miedzyczasie imbir do sushi wymieszajcie z piorkami cebuli i posiekana pietruszka. Doprawcie odrobina soli i pieprzu i ewentualnie oliwa z oliwek.


 


 












ryba w imbirze



W przepisie oryginalnym uzyto rozowego imbiru, ja uzylam zwyklego, poniewaz nie mialam rozowego. Dodatkowo zaproponowano pure ziemniaczane, ktore z racji na unikanie weglowodanow pozwolilam sobie pominac. Inspiracja pochodzi z gazety LECKER, wydanie 4/2014.







6 komentarzy:

  1. Ewuniu, pisząc o imbir sushi masz na myśli marynowany imbir?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam garam masale w połączeniu z imbirem. Łosoś musiał być super aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez uwielbiam.... teraz juz to wiem ;)

      Usuń