Łosoś na salsie z avocado


ryba
Dzis druga z trzech odslon lososia w tym tygodniu. Delikatny, soczysty i sliczny losos na salsie z avocado. Czesto robie to danie sobie na lunch do pracy. Zdrowe, pozywne i mega szybkie w przygotowaniu. Polecam Wam z calego serca. 

Widze po statystykach, ze pierwsza propozycje przyjeliscie z entuzjazmem. Jesli ktos nie widzial, moze spojrzec *tu klik*. Ciekawe bylo to polaczenie, prawda?


Skladniki dla 2 osob:

- 250 - 300g filetu z lososia
- sok z polowy limetki (badz cytryny)
- 1 avocado
- 10-15 pomidorkow koktajlowych
- 1 cebulka dymka
- sol morska gruba, pieprz bialy, pieprz czarny (najlepiej zmielony grubo)
- 1 lyzeczka octu winnego
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- kilka malych listkow koledry
- olej do usmazenia lososia (2 lyzki)

Lososia nalezy posolic, posypac odrobina bialego pieprzu i skropic sokiem z limetki. Odstawic do lodowki. 
Avocado wydrazyc i skroic w kosteczke. Pomidorki umyc, pokroic w cwiartki, dymke obrac i pokroic w krazki badz w kostke. W misce polaczyc przygotowane skladniki, posolic sola morska, doprawic grubym pieprzem. Dodac ocet winny, oliwe z oliwek. 
Lososia usmazyc na patelni. 
Salse z avocado ulozyc na talerzach, na niej umiejscowic lososia i wszystko posypac swieza koledra. 
losos








2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się pomysł na salsę, z łososiem musi tworzyć fajne, odświeżające połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zadziwiajaco odswiezajace. Hmmm, pycha!

      Usuń