Sakiewki z kaszą couscous, rodzynkami i ajvarem



Uwielbiam takie dania!!!! Zrobilam niestety tylko cztery sakiewki. W oryginalnym przepisie byly podane skladniki na 8 sakiewek. Kupilam mala, plaska kapuste, w smaku bardzo przypominajaca stozkowa. Do tego uznalam, ze 4 'paczuszki' nam wystarcza. Pozwolilam wiec sobie zmniejszyc proporcje skladnikow. To byl blad :))) Podniebienia byly zachwycone a orientalny posmak nie do opisania. Pozostala kapuste, na ktorej leza sakiewki mozecie swietnie wykorzystac na drugi dzien do obiadu, np. z ziemniakami.

Skladniki na 4 sakiewki:
100g kaszy couscous
kapusta stozkowa badz plaska
1,5 lyzki ajvaru
30g rodzynek
100g marchewki
1 cebula
olej do smazenia
sol, pieprz, harisa
200g rosolu badz bulionu

Rosol zagotowac z kasza couscous, zmniejszyc ogien i pogotowac okolo 10 minut. Ostudzic.
Marchewke skroic w plastry okolo 1 cm, cebule w kostke.
Wybrac z kapusty 4 ladne liscie. Zanurzyc je na kilka sekund we wrzadku, nastepnie schlodzic w zimnej wodzie.
Kasze couscous wymieszac z rodzynkami i ajvarem. Dobrawic  sola, pieprzem i odrobina czegos ostrego (u mnie harisa).
Nadzienie podzielic na cztery czesci i ulozyc na lisciach. Zwinac tak, jak nasze polskie golabki. Ja uzylam wykalaczek, dla usztywnienia. Torebeczki z kasza usmazyc na oleju z obu stron.
Reszte kapusty przekroic na cwiartki i skroic w paski okolo 3-4 cm.
Marchewke i cebule podsmazyc na lyzce oleju. Dodac kapuste, na nia polozyc sakiewki. Przykryc i dusic okolo 10 minut.


 
Przepis z czasopisma ‚Das Schmeckt‘ Marzec 2015, zmodyfikowany pod moj smak. 





4 komentarze:

  1. Świetne, wegańskie gołąbki! Ajwar mam nawet w szafce jeszcze z jesiennych zapasów. Kuskus i harrisę - uwielbiam. Jedynie do rodzynek nie umiem się przekonać, Mąż się ze mnie śmieje, jak je wydłubuję z ciasta ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna je zastapic suszona zurawina, jesli ja lubisz ;)

      Usuń