Zmieścisz 2 ryby w boćwinie na śmietanowym sosie?





Alez ten czas leci.... Dopiero co byl poniedzialek, ktory rozpoczal moj tydzien z lososiem. Wtedy zaprezentowalam Wam lososia z sushi imbirem *klik tu*. Plan byl taki - jeden tydzien, 3 wpisy kulinarne na danie z lososiem.
W srode byl losos, ktory szczegolnie przypadl Wam, moim czytelnikom do gustu. Chyba przez wiosenno - letnia nute limonki i avocado. Jesli nie widzieliscie lososia na salsie z avocado, zobaczcie *tu klik*.

Dzis zupelnie inna propozycja. Przygotowujac to danie, pzekonamy sie, ze da sie zmiescic dwie ryby w lisciu bocwiny, i wygladac beda jak jedna ryba. Hmm..... Czyli znowu zawijasek ;) Mam nadzieje, ze Wam sie spodoba i, ze zasmakuje. Zapraszam do kuchni!

Aha, potrzebny bedzie garnek z wstawka do gotowania na parze.

Skladniki na 4sztuki (2 osoby):
150g filetu z lososia
150 g filetu z bialej ryby
2 lyzki soku z limetki badz cytryny
Sol, bialy pieprz
5 lisci bocwiny lisciastej
200 ml warzywnego bulionu
75g smietany kwasnej (u mnie schmand)

Filety wymyc, osuszyc i pokroic kazdy w poprzek, w 4 mniejsze kawalki. Skropic sokiem z cytryny badz limetki, doprawic sola i pieprzem.
Liscie bocwiny umyc i osuszyc, sciac lodygi przygotowac 4 liscie i ulozyc na nich po kawalku kazdej ryby. Zwinac w paczuszki. Ulozyc w czesci gornej garnka z wstawka do gotowania na parze. W dolna czesc wlac rosol. Gotowac na srednim ogniu ok. 10 minut. 

W tym czasie skroic reszte bocwinki w paski a lodyge w kawalki. Po ugotowaniu rulonikow, reszte bocwinki i smietane dodac do warzywnego bulionu. Mozecie dodac pomidorki koktajlowe, badz kawalki rzodkiewek. Rzodkiewki byly w oryginalnym przepisie ( z ksiazki dr. Pape 'Schlank im Schlaf'). Nastepnym razem dodalabym podsmazone na czosnkowej oliwie pomidorki.


6 komentarzy:

  1. to taki rybny gołąbek ;)
    wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalejesz z tymi rybami :) Rzeczywiście, wyszły takie rybne jakby gołąbki, wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglądają takie dwie różne rybki chuda i tłusta ;-) musiałbyć super smak.

    OdpowiedzUsuń