Adana Kebab - Afiyet olsun!

Kuchnia turecka, Kebab

Dziś nie libańsko, nie polsko i nie niemiecko, dzis turecko!

Miałam okazję pracować z osobami pochodzenia tureckiego. Bardzo chętnie wracam wspomnieniami do tamtych czasów. Koleżanki z pracy często przynosiły przepisy swoich mam czy teściowych. W czasie wolnym chodziłyśmy do dzielnicy tureckiej w Monachium, gdzie znajduje się całe mnóstwo barów, sklepów i restauracji tureckich. Do dziś lubię tam chodzić, usiąść z boku, popijając herbatkę obserwować przechodniów. 

Z czasem dostałam w prezencie moją pierwszą turecką ksiażkę kucharską ''Türkei - Das Kochbuch'',  i nauczyłam się kilka ciekawostek samodzielnie z niej przygotowywać. Jedną z nich jest właśnie ADANA KEBAB. To taki szaszłyk z bardzo dobrze doprawionego mięsa mielonego. Robię je dość często jako zaminnik libańskiej kaftah. Oczywiście moje są uproszczone, przygotowane po domowemu. W restauracjach poddawane sa na dlugich metalowych patykach (jeśli patyk może być metalowy!) do szaszłyków.

Jeśli chcecie któregoś razu spróbowac libańskiego wydania, to przygotujcie mięso według tego przepisu *tu klik* a dalej postępujcie jak poniżej opisane.

Znacie ADANA KEBAB???

kuchnia turecka


Składniki na 8-10 szaszłykow:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pasty z papryki (u mnie ajwar)
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sol, pieprz
- Patyki do szaszłyków drewniane
- Olej do smażenia


Na początek wyjaśnię, że Adana Kebab w Turcji robi się z jagnięciny. Ponieważ dla mnie osobiście jest ono zbyt tłuste i zbyt intensywne w zapachu, mieszam je z wołowym. Jeśli zrobicie z wieprzowym, też świat się nie zawali.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z mięsem, ajwarem i pietruszką. Doprawić solą, pieprzem, papryką mielona i kminkiem.
Powstałą masę odstawić do lodówki na kilka godzin.
Mięsem obkleić patyki do szaszłyków i spłaszczyć je, dociskając palcem.
Smażyć na patelni grillowej z obu stron.
Kebab można również upiec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez około 10 -15 minut czy też zgrillować.

Podawać tak jak lubicie. Z sałatą, ryżem a możecie nawet i z frytkami.

Afiyet olsun!


2 komentarze:

  1. Kilka tygodni temu byłem w Turcji i ich kuchnia mnie naprawdę pozytywnie zaskoczyła, szczególnie że pracownicy i znajomi mówili że wcale nie jest dobra. Ja osobiście uważam, że to obecnie jedna z lepszych kuchni na świecie. Co do przepisu, w wolnej chwili pozwolę sobie go podkraść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ze podkradnij ;)) Widze, ze mamy podobne preferencje kulinarne ;) Fajnie!

      Usuń