Dziwne, orientalne pataty curry


Dzis mam dla Was cos orientalnego a mianowicie pataty curry o smaku, powiedzialabym wrecz baaaaaardzo orientalnym. Pataty, czyli slodkie ziemniaki o podluznym ksztalcie i slicznym pomaranczowym kolorze. Z patatami, moim zdaniem, sprawa jest taka - one dziwnie smakuja. Nie uwazacie? Ja ich nie robie zbyt czesto, przyznaje szczerze, ale je lubie! Od czasu do czasu jako substytut standardowego pure ziemniaczanego sprawdzaja sie idealnie.

Skladniki (na 2-3 osoby):
- 500g patatow
- 1 cebula
- 1 zabek czosnku
- 1 lyzeczka przyprawy curry
- lyzka masla badz oleju
- ok. 2 lyzek posiekanej zielonej pietruszki  

Pataty ze skorka ugotowac w osolonej wodzie. W tym czasie obrac i drobno pokroic cebule i czosnek. Pataty odrobine ostudzic, obrac i skroic w plastry. Na masle badz oleju podsmazyc cebule i czosnek. Posypac przyprawa curry, podsmazac mieszajac, az do momentu wydobycia sie przyjemnego zapachu. Dodac pataty, przemieszac, posypac pietruszka. Zamiast pietruszki, mozna uzyc koledry. Tylko pamietajcie, ze koledra ma bardzo wyrazisty smak!!!

A Wy jak? Lubicie pataty?


6 komentarzy:

  1. Curry uwielbiam w różnych daniach, więc chętnie wypróbuję ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. nie widziałam niestety u nas słodkich ziemniaków, da radę spróbować z normalnymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze tak! Nie beda az tak slodkie, moze to i nawet lepiej ;)))

      Usuń
  3. Bataty uwielbiam, więc propozycja dla mnie idealna! :)

    OdpowiedzUsuń