Włoskie ciasto mnicha

marcepan

Już dawno nic nie upiekłam, aż do teraz! Jakoś nie miałam apetytu na nic słodkiego. Tak, wiem, że w tej chwili wielu z Was mi zazdrości, że mnie do słodyczy nie ciągnie ;) No jakos tak mam, że nie ciągnie. Od czasu do czasu coś upiekę, zaniosę do pracy i wszyscy się cieszą, bo znajomi z kolei są baaaardzo słodyczowi! I tak sobie dogadzamy.

To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Kto spróbuje, nie pożałuje! Obiecuję! Pierwszy raz robiłam je na kursie gotowania o którym pisałam Wam kilka tygodni temu. Jeśli nie czytaliście to *klik tu*


marcepan

Użyłam formy 26 x 18. Jeśli wolicie, użyjcie większej. Ciasto będzie bardziej płaskie. 

Składniki:
- białko z 8 jajek
- 250 g mielonych migdałów
- 250 g cukru pudru 4 łyżki
- kilka kropli wody różanej


Piekarnik rozgrzać do 140 stopni, 2 łyżki białka odłożyć na bok.
Migdały, cukier puder, bialko i wodę różaną wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić masą i piec około godziny w piekarniku.
Odstawione na bok białko ubić delikatnie, nie na sztywno i wymieszać z 4 łyżkami cukru pudru. Mieszanka powinna być raczej płynna.
Po godzinie pieczenia ciasto posmarować mieszanką ubitego białka z cukrem pudrem i piec jeszcze 10 minut. Podawać na ciepło, np. z lodami śmietankowymi, badź na zimno! 


A jak to u Was jest ze słodkościami?

ciasto po włosku

4 komentarze:

  1. Wow faktycznie jest to prosty przepis, nawet facet sobie z nim bez większych problemów poradzi. I co ważne nie ma mąki więc osoby na diecie bezglutenowej również mogą skosztować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję ten przepisa na pewno, bo ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń