Warmiński pstrąg w tymianku

 
Ryba z tymiankiem

Och, jakie one piękne, jakie świeżutkie, cóż za zapach, a jaki mają kolor, spójrzcie tylko - przepychamy się z Rodzicami uwagami, patrząc na piękne, urodziwe pstrągi złowione w jednym z naszych warmińskich jezior. Nie, nie złowiliśmy ich sami. Dostaliśmy je od przyjaciół, którzy je sami złowili.
 
Dostałam zadanie zrobienia posiłku rybnego. I tak sobie pomyślałam, że warmiński pstrąg w tymianku, to by było coś. Mama moja ostatnio bardzo zaprzyjaźniła się z ziołami. Pół kuchni zastawiła słoiczkami, doniczkami właśnie z takimi cudami. Lubczyk, bazylia, szczypiorek, tymianek, oregano, pietruszka and co. uśmiechają się do nas nieustannie. Tak na nie patrzyłam i patrzyłam i padło na tymianek. Tak, to będzie pstrąg w tymianku, pomyślałam!
 
Nigdy wcześniej nie jadłam ryby w tymianku, mimo że bardzo lubię to zioło. Mięso to co innego, nawet prezentowałam Wam już mojego ulubionego kurczaka w tymianku, nazwałam go wówczas tymiankowym kurczakiem - klik. Skoro mięso z dodatkiem tymianku jest rewelacyjne i nie powoduje uczucia ciężkości na żołądku, dlaczego warmiński pstrąg miałby być inny. Oczywiście każdą inną rybę możecie tak przyrządzić.
 
W tym przepisie fajne jest to, że nie trzeba się bacznie proporcji trzymać. No to do dzieła!  

Składniki:
- pstrągi
- sól
- czosnek (około ząbek na sztukę pstrąga)
- tymianek
- olej bądź oliwa z oliwek
- papier do pieczenia

Rybę wymyć, posolić. Korzystnie jest zostawić ja na kilka godzin w lodówce. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Tymianek wymyć i osuszyć. Rybę wypełnić plasterkami czosnku i tymiankiem.
Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, posmarować go olejem bądź oliwą z oliwek. Ułożyć na nim rybę, posmarować ja olejem bądź oliwą i piec około 30-40 minut. Podawać np. z ziemniakami z wody bądź z pieczonymi i surówkami.
 
Palce lizać! Smacznego! Wszystkie inne rybne przepisy na tym blogu znajdziecie *tu - klik*.

Ryba w całości


 

6 komentarzy:

  1. Pstrag palce lizac, w tymianku czy bez. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam za równo pstrąga jak i tymianek. W ogóle tymianek bardzo często używam do przyprawiania ryb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no popatrz, ja jakos nigdy nie uzywalam

      Usuń
  3. uwielbiam
    po prostu uwielbiam
    pstrąg i tymianek to jest miodzio :)

    OdpowiedzUsuń