Cytrynowo-pomarańczowy łosoś - niebo w gębie a Ty zaskoczony???



Zaskoczeni kochani jesteście? Ewa publikuje zawsze rano, a Tu niespodzianka! Środa wieczór zamiast ranka ;))
Czytajcie i jedzcie zdrowo! Proszę!!!! 

Składniki na 4 porcje:
- 600 g filetu z łososia (świeżego bądź mrożonego)
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- 300 g mlodego szpinaku badz salaty
- pęczek rzodkiewek
- 1 żółta papryka
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, szczypta soli
- olej do smażenia

Mrożonego łososia rozmrozić. Rybę opłukać pod zimną wodą. Pomarańczę i cytrynę wyparzyć i z każdego owoca 1/2 łyżeczki starkowanej skórki wymieszać z 1-2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Następnie natrzeć nimi filety. Szpinak obmyć i wysuszyć. Rzodkiewki wymyć i pokroić w cienkie plasterki bądź ich połówki. Paprykę wymyć, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w drobniutkie kosteczki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Sok z pomarańczy i cytryny wycisnąć, połączyć z solą, pieprzem, cukrem i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Łososia usmażyć na patelni z każdej strony po około 3-4 minuty. Szpinak wymieszać z przygotowanym dressingiem. Na talerzach rozłożyć sałatę a na niej ułożyć łososia.


A te fotki tak bardzo mi się podobają! Co o nich sądzicie? Jeśli lubicie łososia tak jak ja, to zajrzyjcie do mojego łososiowego tygodnia!

pyszny łosoś





Inspiracja przepisu pochodzi z Gut und Günstig - Nr. 7/15

0 komentarze: