Megaszybkie, hiperpyszne i bardzo zdrowe śródziemnomorskie warzywa z patelni







warzywa z patelni

Dziś mam dla Was coś superłatwego, megaszybkiego, hiperpysznego i bardzo zdrowego. Właśnie sobie przypomniałam, że tak się pisze słowa z przedrostkami "mega", "super" czy "hiper". A to dzięki  CzekoAdzie. 

W związku z nieustającą tęsknotą za słońcem, dzisiejszym bólem głowy i nawałem pracy proponuję Wam to megaszybkie, hiperpyszne i bardzo zdrowe danie rodem z krajów gdzie zawsze jest dużo słońca, rzadko boli głowa a podejście do pracy jest bardziej luzackie niż moje ;))


karczochy

Składniki na 2-3 porcje:
- karczochy (ze słoika)
- 8 połówek suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w paseczki
- kilka koktajlowych pomidorków pokrojonych w plasterki
- 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
- 2 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
- 1 łyżka drobno pokrojonej świeżej pietruszki
- oliwa z oliwek
- olej do smażenia
- sól, pieprz

2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, na nich podsmażyć karczochy, dodać czosnek, suszone i świeże pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone oliwki, przed podaniem posypać świeżą pietruszką i ewentualnie kilkoma listkami szałwi.

Danie może być dodatkiem np. do filetów rybnych z piekarnika, jak ja podałam.

śródziemnomorskie danie

Inspiracją moją było czasopismo "Meine Familie und ich", jednak danie jest przeze mnie mocno zmodyfikowane.

0 komentarze: