Ciasto na imprezkę - Kadayif

arabskie ciasto

Hej! Dziś przygotowałam ciasto! Tak, ciasto na imprezkę! Tak sobie myślę, że bardzo lubię imprezki u Lifestylerki. Ostatnią przegapiłam, jakoś tak się stało. Dlatego dziś wpraszam się znowu na LINKOWE PARTY U LIFESTYLERKI. Jednak chciałabym być kulturalnym gościem, w związku z czym przygotowałam ciasto. Jednym słowem - chodźcie, czytajcie, komentujcie, bawcie się i kosztujcie mojego ciasta.

Teraz opowiem Wam jak przygotowuję to ciasto. Ciasto kadayif popularne jest na Bałkanach i w krajach Orientu. To takie bardzo drobne niteczki przygotowywane z orzechami i zalane bardzo słodkim syropem.

Składniki:
- 500g ciasta kadayif (do kupienia w sklepach z arabską i turecką żywnością)
- kostka masła 
- 300-400g pokrojonych orzechów, migdałów bądź pistacji (mix)
- szklanka wody
- szklanka cukru
- sok z 1 cytryny

Masło rozpuścić. Ciasto przełożyć do formy, zalać roztopionym masłem i dobrze wymieszać. Chodzi o to, żeby w miarę możliwości wszystkie niteczki były pokryte masłem. Następnie połowę ciasta odłożyć na bok. Ciasto, które zostało w formie uklepać. Na nie wysypać ok. 300-400g mieszanki orzechów, migdałów czy pistacji. Możecie użyć platków, sztyftów czy w wersji pokrojonej. Wszystko przykryć pozostałym ciastem. Ręką wszystko przydusić. Piec w rozgrzamym do 200 stopni piekarniku około 40-45 minut. 

W tym czasie zagotować wodę, cukier i sok z cytryny i na wolnym ogniu gotować ok. 10 minut. Jeszcze gorący kadayif zalać przygotowanym syropem. Odstawić do wystygnięcia. 

Jeśli lubicie wodę różaną, dodajcie kilka kropli do syropu. Często też sypię na wierzch pistacje.

Lubię te linkowe imprezki. Mogłabym się zaczytywać godzinami. A przyznaję, że polska blogosfera nie przestaje mnie zaskakiwać ;) A Wy do kogo chodzicie na takie party?




Na poniższym  kadr nieco krzywy ;( ale fotka i tak mi się podoba.


0 komentarze: