Kto powiedział, że będzie łatwo? Nadziewane suszone warzywa


Ostatnio dość sporo oferowałam Wam łatwych, szybkich i przyjemnych dań. Ale w życiu przecież nie jest zawsze łatwo i prosto, prawda? Kto powiedział, że będzie łatwo? Aczkolwiek często jest tak, że to, co na początku wydaje nam się trudne i nie do przeskoczenia okazuje się w pewnym momencie czymś łatwym, wręcz banalnym. 

Tak jest właśnie i z tym daniem. Dziś czytasz i najchętniej zamknąłbyś tę stronę, bo ten przepis wygląda na BAAARDZO TRUDNY! A ja Ci mówię, że w pewnym momencie okaże się łatwym. Przy tym zaskoczy członków Twojej Rodziny i gości. A Ciebie uznają za gwiazdę ;) Czego chcieć więcej? Ale Kto powiedział, że będzie łatwo!?


Składniki na 3-4 porcje:
- około 20 suchych warzyw – bakłażanów, cukinii, pomidorów bądź papryki.
- 150g ryżu
- 200 250g dowolnego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka Ajvaru
- dowolnych ziół (mogą być suszone) – tymianek, oregano czy majeranek
- sól, pieprz, ewentualnie chili jeśli lubicie na ostro
- odrobina oliwy z oliwek

Sos:
- puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z połowy cytryny
- ewentualnie cos do zageszczenia sosu (jesli uznacie za konieczne)
- jeśli używacie i lubicie sok z granata, to możecie nim zastąpić sok z cytryny



Ryż podgotujcie około 10 minut. W dużym garnku zagotujcie wodę i 2-3 minuty pogotujcie w niej suszone warzywa. Wyłóżcie je na talerz aby obeschły. Wodę odstawcie, przyda się ;)



Drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę bądź pokrojony w plasterki czosnek wymieszajcie z ryżem, mięsem, koncentratem  pomidorowym i ajwarem. Doprawcie solą i pieprzem. Możecie dodać chili bądź coś innego ostrego.




Przygotowaną masą napychajcie warzywa - ale nie za ciasno.  Ustawcie je w garnku obok siebie, tak, żeby się nie przewróciły. Do polowy zalejcie je woda, w której się gotowały. Zagotujcie i zmniejszcie gaz, gotujcie około 30-35 minut.



Aby przygotować sos, wymieszajcie zmiksowane pomidory z koncentratem pomidorowym.
2/3 sosu wlejcie na gotujące się warzywa. Gotujcie jeszcze około 5 minut. Zdejmijcie z gazu i odstawcie na godzinę aby "się przegryzły". Pozostałą cześć sosu pomidorowego doprawcie według uznania, podgrzejcie, ewentualnie możecie zagęścić jeśli lubicie.

Wersja WEGE - jeśli macie ochotę na wersję wegetariańską zastąpcie mięso 150g kaszy bulgur. Kaszę bulgur wówczas zalejcie wrzątkiem na około 10-15 minut. Przepis znalazłam na tym niemieckim blogu *tu klik* właśnie w wersji wege, gdy kupiłam te suszki w sklepie z arabskim. Ja zrobiłam dla odmiany z mięsem. Danie to bardzo popularne jest w Turcji.


0 komentarze: