Na szybko po See Bloggers - makaron z groszkowym (prawie) pesto


orechiette

I tak sobie minął weekendzik na spotkaniu z blogerami w Gdyni. Bardzo fajne uczucie poznać ludzi, których znało się do tej pory tylko wirtualnie. Mam mnóstwo spostrzerzeń i obserwacji i z chęcią się nimi z Wami podzielę ale nie dziś. Dziś musi być szybko ugotowane. Stęskniłam się za moją kuchnią i moimi jakże pysznymi daniami. Jeśli szukacie czegoś na szybko, a wymagacie by było zdrowo a do tego smacznie to dobrze tu trafiliście. 

Składniki na 4 porcje:
- 500 g makaronu (u mnie Orechiette)
- 300 g mrożonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki ziarenek (pestek) słonecznika
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- ok. 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- starkowany parmezan

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Groszek jeszcze zmrożony wyłożyć na sitko i pogotować około 2 minut w wodzie razem z makaronem. Następnie groszek opłukać pod zimną wodą.
W międzyczasie czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. 200g groszku, czosnek, pestki słonecznika i 4 łyżki oleju zmiksować blenderem. Ewentualnie dodać odrobinę wody z makaronu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać w makaronem.
Pozostały groszek podsmażyć na 1 łyżce oleju.
Podawać ze starkowanym parmezanem, posypane groszkiem i ewentualnie udekorowane listkami bazylii.

P.s. Tylko dobrze zblenderujcie, inaczej będziecie rozgryzać słonecznik jak ja ;) mimo to było pyszne! 

szybkie danie

Przepis pochodzi z Meine Familie&Ich 8/2015

0 komentarze: