Wakacyjny high light i ciasto bez pieczenia


ciasto bez pieczenia z truskawkami

Moim przysmakiem wakacyjnym są truskawki. To taki mój high light każdych wakacji. Nie wyobrażam sobie wakacji bez truskawek! Oczywiście tu kupne nie smakują mi tak jak te, które jako dziecko zbierałam na działce, mimo to, te czerwone kuleczki z zieloną szypułką chwytają mnie zawsze za serce.

Skoro o truskawkach mowa, to nie mogłabym pominąć ciasta z truskawkami. W sumie zamierzałam zrobić torta, jednak ze względu na upały wygrało ciasto. Tym razem skorzystałam z dobrodziejstw internetu i tam szukałam przepisu. Po przejrzeniu chyba ze stu stron trafiłam wreszcie na przepis u Pieczarki Mysi, który jako jedyny tego dnia wpisał się w moje preferencje. Do tego bez pieczenia! Pierwsze ciasto niestety okazało się klapą ponieważ ja gapa (!) nie wyłożyłam formy papierem a moja masa grysikowa wyszła zdecydowanie za gęsta. Za drugim razem wiedziałam co muszę poprawić, dlatego przepis zmodyfikowałam pod siebie i wyszło genialnie!
 
letni deser

Składniki na spód ciasta:
- 200 g herbatników np. petitków
-150 g masła

Składniki na białą masę:
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- nieco mniej niż 1/2 szklanki kaszy manny

Dodatkowo:
- truskawki
- opakowanie galaretki truskawkowej na ok. 500 ml

Galaretki rozpuściłam w gorącej wodzie, odstawiłam do ostudzenia. Masło rozpuściłam. Ciasteczka zmiksowałam w malakserze. Okrągłą formę do pieczenia (u mnie o średnicy 26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. 
Pokruszone ciasteczka wrzuciłam do formy i wymieszałam ze stopionym masłem i mocno uklepałam. Tortownicę wstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy.
W garnku zagotowałam mleko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gorącego mleka dodałam kaszę manną, zagotowałam. Ciągle mieszając gotowałam do zgęstnienia kaszy. Ostudziłam jak w przepisie podano około 15 minut. Ciepłą masę wylałam na ciasteczkowy spód i wyrównałam. W jeszcze ciepłą kaszę powciskałam truskawki, mniej więcej do połowy ich wielkości. Zalałam tężejącą galaretką. Chłodzilam w lodówce.






truskawki

jak zrobic dobre ciasto

Ciasto wyszło świetne! Dziękuję Pieczarce Mysi za ten przepis. Jestem przekonana, że ciasto będzie u mnie częstym gościem :))
Wpis powstał w ramach wyzwania u Lifestylerki.





0 komentarze: