Dolma papryka - dziś w wersji vege

Dolma papryka w wersji vege

Dolma papryka to jedna z najpopularniejszych tureckich potraw, to nadziewana papryka. Nie taka zwykła papryka jaką znamy ze sklepów. Do Dolmy używa się małych zielonych papryk o dużo delikatniejszym smaku niż te nam znane. Można je przygotować jako danie mięsne lub bezmięsne. Dziś stawiam na wersję vege ;))

Składniki na 2-3 porcje (8 sztuk):
- 8 tureckich papryk
- 90 g ryżu basmati
- 90 g kaszy bulgur
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego albo tureckiej pasty paprykowej Biber Salcasi
- garść orzeszków piniowych bądź zgniecionych nerkowców
- 1 duża cebula drobno pokrojona
- 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- 1 garść suszonej żurawiny bądź porzeczek
- sól, pieprz, papryka mielona, odrobina czegoś ostrego, u mnie harrissa

Papryki wydrążyć i wymyć, osuszyć i delikatnie od środka posolić. Orzeszki piniowe lub nerkowce podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Ryż i kaszę wypłukać, wymieszać z cebulą, czosnkiem, suszonymi owocami, pomidorami, jedną łyżką koncentratu pomidorowego i podsmażonymi nerkowcami. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką mieloną i dodać czegoś ostrego do smaku. Wszystko wymieszać. Papryki nadziać farszem do mniej więcej 3/4 wysokości i ponakłuwać je od zewnątrz ostrym  nożem.  Ustawić w garnku, tak żeby się nie poprzewracały.
Pozostałą łyżkę koncentratu pomidorowego wymieszać ze szklanką wrzącej wody i wlać między papryki. Najpierw na dużym, po około 5 minutach na małym gazie gotować około 40 minut.

Ja dodatkowo powciskałam 1centymetrowe plastry kartofli między papryki. 
Jeśli nie uda Wam się kupić tureckich papryk, wypróbujcie z tymi nam znanymi. 




tureckie papryki

Ponieważ dość często przygotowuję w domu Dolmę, nie umiem powiedzieć skąd zaczerpnęłam przepis. W trakcie gotowania wychodzi mi przeważnie "na oko". Tym razem specjalnie dla Was odważyłam skladniki.

Przepis powstal w ramach akcji Turcja od Kuchni.

0 komentarze: