Kasza bulgur w kulkach

co zrobić z kaszy bulgur

Dziś z olbrzymią przyjemnością dzielę się z Wami turecką pysznością. Często serwuję to danie do grilla. W zależności od tego jakie wrażenie chcę wywrzeć na gościach podaję kuleczki ułożone na jak na zdjęciach a czasem w całości jako sałatkę.

bulgur do grilla

Składniki
- 70g kaszy bulgur
- 75 ml rosołu
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki zielonej
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka mielona

Kaszę bulgur zalać gorącym rosołem, przykryć i odstawić na 20 minut. Od czasu do czasu przemieszać. Następnie wymieszać y 1 łyżką soku z cytryny.
Papryki wymyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dymkę i czosnek pokroić drobno.
Paprykę, dymkę, czosnek i zioła wymieszać z przestudzonym bulgurem, koncentratem pomidorowym i oliwą. Doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną i resztą soku z cytryny. Całość wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować dowolnej wielkości kuleczki i ułożyć na pietruszce bądź liściach sałaty.

Przepis pochodzi z ksiązki Türkei - das Kochbuch i został przygotowany w ramach akcji TURCJA OD KUCHNI.


bulgur



sałatka z kaszy bulgur


0 komentarze: