Kotleciki z wędzoną rybą a SeeBloggers 2015


Kotleciki z rybą wędzoną

Na jednych z zajęć podczas wykładów oferowanych na SeeBloggers w Gdyni wpadł mi w ręce magazyn kulinarny "Apetyt". Kartkując go w samolocie, moją uwagę zwrócił przepis na kotlety z rybą wędzoną.  Hmm.... Pycha! Przepadam wręcz za rybą wędzoną. Dlatego kilka dni po przyjeździe postanowiłam je przyrządzić. Oczywiście troszeczkę je zmodyfikowałam, jak to już na mnie przystało. 


Składniki na 2 osoby:
- 300g ziemniaków obranych i pokrojonych na drobniejsze kawałki
- 1 mała cebula drobno skrojona w kostkę 
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- 200g wędzonej ryby rozgniecionej widelcem 
- 1 jajko, rozkłócone
- bułka tarta
- rzeżucha, około 2 łyżek, posiekana
- sól, pieprz
- cytryna do skropienia

Sos:
- 250g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ogórki konserwowe pokrojone w drobną kosteczkę (w przepisie były kapary)

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Wymieszać z cebulą, pietruszką i rybą. Doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi rękoma formować kotleciki. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i odstawić na chwilę. W tym czasie przygotować sos. Jogurt, majonez, ogórki i rzeżuchę wymieszać. Wszystko doprawić solą i pieprzem. 
Kotleciki smażyć na oleju po ok. 5 minut. Podawać z sosem, skropione cytryną. Jako dodatek doskonale nada się sałata. 

A jeśli interesuje Was co myślę o SeeBloggers, to zajrzyjcie do Oli z bloga Slow Your Life, ostatnio u niej zagościłam, poopowiadałam, czyli troszkę się uzewnętrzniłam. 

Jeśli nie jesteście przekonani do tych kotlecików, nie poddawajcie się! Zróbcie sobie np. fasolowo-marchewkowe.  

jak zrobić kotlety rybne

0 komentarze: