Smaruj na wakacje...


Wakacje ;)) Już za Wami czy dopiero przed Wami? Niektórzy z Was dopiero co wrócili a już myśla o następnych? Mam rację? Dlatego dla tych, co dopiero wrócili i dla tych co jeszcze nie byli, mam coś fajnego.

Poczujcie się jak na wakacjach. Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie gdzie chcielibyście być albo skąd wróciliście i jak było cudownie..... Myślicie np. o krajach obszaru Morza Śródziemnego? O Bella Italia? Cudownej Chorwacji? Egipcie? Polskim Morzu? A może o zupełnie czymś innym? Ooo! O Indiach na przykład? Hmmm.... orientalne jedzenie i Święte Krowy!

Ups.... a teraz otwórz oczy i przyrządź masło, które swoim smakiem pozwoli Ci choć jeszcze chwilkę poczuć się jak na wakacjach. Masło z tego zakątka Świata, o którym przed chwilą marzyłeś... A ja mam dwie propozycje.

Pomidorowo - oliwkowe masło
- 100g suszonych pomidorów w oleju, drobno pokrojonych
- 100g czarnych oliwek drobno pokrojonych
- ok. 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- 250g miękkiego masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- sól, pieprz, suszone oregano
- 1 mały ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce.

Masło curry
- 2,5 łyżeczki curry podsmażone na patelni i ostudzone
- 250g miękkiego masła
- wanilia z 1/2 laski wanilii
- ok. 1 łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
- sól, pieprz, ok. 1/2 łyżeczki płatków chili

Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić w lodówce.

masło na grilla

Jeśli zrolujecie masło w papierze do pieczenia i na jakąś godzinkę wstawicie do zamrażarki, będziecie mogli krążkami doprawić mięsa z grilla, nadając każdemu kawałkowi niepowtarzalny smak. Do np. steków nadaje się również masło czosnkowe. Tych, co wolą oglądać niż czytać zapraszam na krótki filmik jak sie takie maslo robi.

masło z curry

Wpis powstał w ramach pierwszego dnia wyzwania #blogujezowsiankaikawa a tematem bylo WAKACYJNE SPEŁNIENIE.

 Pochwalcie się, wakacje już za Wami czy dopiero przed Wami? Gdzie spędzaliście tegoroczne wakacje?

Przepisy pochodzą z gazetki Das Schmeckt!czerwiec 2014 i lipiec 2015 i są oczywiście "orobinę po mojemu".


0 komentarze: