Lubię muffinki, a Wy?



Gdy siedzę przy stole i przede sobą mam kawałek ciasta a po drugiej stronie stołu leży bagietka zapiekana z masłem czosnkowym możecie być pewni, że wybiorę bagietkę, nawet jeśli muszę po nią wstać. 
Urodziłam się z obojętnością do rzeczy słodkich, co, jak często zdarza mi się doświadczyć, jest podziwiane przez otaczające mnie osoby. 


Od czasu do czasu nachodzi mnie jednak ochota, szczególnie właśnie jesienią, na coś słodkiego, jak np. drożdżowe bułeczki z cynamonem ze szklanką ciepłego mleka albo dobre ciasto z jabłkami czy z gruszkami. Obecnie jednak furorę robią muffinki. Kiedyś robiłam je z malinami, teraz sypię wszystko co się da, np. wiórki kokosowe, innym razem kawałki czekolady lub mieszam z kakao. Ostatnio padło na migdały. To było, gdy z Dominiką z bloga Polka w Monachium postanowiłyśmy wybrać się na drobną wędrówkę w góry. Drobną, ponieważ towarzyszyli nam jej synowie. Właśnie z myślą o nich z samego rana upiekłam pyszne, mięciutkie muffinki. Chciałam upiec z owocami jednak w samą porę przypomniałam sobie, że chłopcy ze wszystkich owoców najlepiej lubią czekoladę ;)) W pojedynku czekolada jednak przegrała z migdałami. Następnym razem powinno, według chłopców, wygrać kakao. No zobaczymy, zobaczymy!!!
Zbawa była przednia, wędrówka świetna a muffinki pyszne!

Zanim przejdziecie do pieczenia, trochę spraw organizacyjnych a właściwie podpowiedzi:
Takie muffinki często piekę w większej ilości i zamrażam. Rozmrazają się ok.godzinki lub pomagam im w mikrofalówce. 
Smakują z różnymi dodatkami jak wiórki kokosowe, orzechy, czekoladowe płatki, migdały a także kokao.
Możecie je również zrobić w dużej formie. 

Jeśli jesteście z Monachium lub okolic bądź będziecie na wakacjach na Bawarii, bardzo polecam Wam Spitzing See. Stąd rozchodzą się trasy na wędrówki o różnym stopniu trudności. Czyli dla każdego coś miłego. 




Składniki na 24 mini muffinki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 75 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- garść płatków z migdałów

Wszystkie składniki mieszamy na jednolita masę, dodajemy startą skórkę z cytryny i migdały.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka) okolo 15-20 minut. Smacznego!
















0 komentarze: