Faszerowane papryki, kolorowe vege trio!

papryka z kaszą

Jestem nadziana, mówi papryka do drugiej papryki. Hahaha, faszerowana to się nazywa, droga siostro.....

Tak, powinna była powiedzieć faszerowana, prawda? My jednak wybaczymy jej ten drobny błąd. Cieszymy się, że zachwyca nas swym smakiem i swoimi kolorami. Podobnie jak jesień tego roku.
Dlatego z całego serca zapraszam Was do przygotowania tego cudownego posiłku a ja idę zwalczać jesienną chandrę przygotowując dla Was coś ciekawego już niebawem. Jesteście ciekawi?

Składniki na 4 średniej wielkości papryki
- 4 średniej wielkości papryki
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 100 g kaszy bulgur albo couscous
- pęczek posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- po około 2 łyżek posiekanych zielonych i czarnych oliwek
- ok. 150 g sera feta rozdrobnionego
- sól, pieprz, odrobina czegoś ostrego
- 1 łyżka oleju

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Posypać papryką mieloną i przyprawą curry ciągle mieszając. Dolać ok 150 ml wody i zagotować. Dodać kaszę bulgur, wymieszać i odstawić po przykryciem aż cały płyn zostanie wchłonięty. 
Paprykom odciąć kapelusze i wyciąć gniazda nasienne. Wszystko wymyć, osuszyć i od wewnątrz posolić i doprawić pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg około 180 st.). 
Gdy już kasza będzie gotowa, dodać oliwki, pietruszkę, miętę ser feta. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czymś ostrym (u mnie jak zwykle harissa) i wszystko porządnie wymieszać.
Napełnić papryki przygotowanym farszem i zapiekać około 20 do 30 minut. 
Ja podaję najczęściej z jogurtem naturalnym.



papryka pieczona

0 komentarze: