Herbata w krajach arabskich plus trochę teorii



Rozgrzewa nas, jak trzeba to chłodzi. Pobudza, czasem uspokaja. Towarzyszy nam kilka razy w ciągu dnia. Herbata. Kiedyś fusiasta, potem liściasta, następnie erę popularnośći przechodziły pakowane herbatki ekspresowe, teraz powracamy do dawnych czasów i kupujemy na wagę, parząc w specjalnych filtrach. Czarne, białe, czerwone, zielone a nawet żółte, naturalne bądź aromatyzowane napoje zawładnęły światem. Śmiem twierdzić, że każdy z nas wypija przynajmniej szklaneczkę dziennie. 





Czy zastanawialiście się kiedyś skąd bierze się herbata? Jak to się dzieje, że ją pijemy? Jakie znaczenie ma jej picie? Jeśli tak, to przeczytajcie poniższy tekst. Wiele z podanych w tym artykule informacji z pewnością Was zaskoczy. 

Ojczyzną herbaty są kraje położone na północ i południe od równika. Do najważniejszych należą Ameryka Południowa, Afryka wschodnia, Indie, Sri Lanka, Chiny i Indonezja. Jakość herbaty uzależniona jest od ziemi na której rośnie i od klimatu w którym rośnie.


Herbaty z obszarów położonych wysoko, na wysokości ponad 1500 metrów, jak np. Sri Lanka są jasne, kwiatowe i świeże jak Darjeeling czy Ceylon. Herbaty ze strefy zwrotnikowej są ostrzejsze i bardziej wyraźne w smaku, jak Assam. 

Liście herbaty są zbierane wysoko w górach, po czym są suszone i fermentowane.  Jest to bardzo ciężka praca, często wykonywana również przez dzieci. 



Jej odpowiednie przyrządzenie jest niezwykle istotne. Herbaty ziołowe i owocowe należy zalewać wrzącą wodą i zaparzać 5 do 8 minut. Czarne herbaty podobnie jak ziołowe i owocowe zalewa się wrzątkiem, tylko zaparzać należy je od 3 do 5 minut. Herbaty zielone natomiast zaparza się wodą o temperaturze ok. 80 stopni. 


Do Europy herbata trafiła dopiero w XVII wieku za sprawą Holendrów.  Do Polski dotarła z Francji w 1664 roku. Bardzo dużo ciekawych informacji o herbacie, jej odmianach i pochodzeniu możecie przeczytać w wikipedii, co Wam z całego serca polecam. W Polsce herbata jest bardzo popularnym napojem, jednak nie celebrujemy jej picia aż tak, jak to się dzieje w krajach arabskich. Jak jest z piciem herbaty w Polsce, to wiecie z życia codziennego. Ja Wam opowiem nieco o tym jakie znaczenie ma jej picie w krajach arabskich. W krajach tych herbata, podobnie jak i kawa są domeną pokoju, zgody i wzajemnej komunikacji. 

herbata w oriencie

Do krajów arabskich herbata trafiła z kupcami hinduskimi. W języku arabskim herbatę określa się jako شاي , wymawiane słowem szaj. W krajach Orientu popularna jest legenda o wynalezieniu herbaty. Mówi ona, że herbatę odkryto około roku 1519 w Indiach za sprawą niejakiego Bodhidharma, syna wówczas panującego króla, który przysiągł nie spać 7 lat. Gdy pewnego dnia  syna władcy dopadło znużenie, wyrwał sobie powieki i rzucił nimi o ziemię. Poczyniwszy to zauważył w ogrodzie zielone pnącze, które spróbował i tym samych herbata została odkryta.  

Herbata w Libanie

W krajach arabskich picie kawy ma zdecydowanie większe znaczenie niż herbaty. Mimo to picie herbaty jest również niezwykle celebrowane. Mówi się, że herbata jest siostrą kawy. Chodzi przecież o zawartą w obu kofeinę. Arabowie są przekonani, że zawarta w kawie pobudza ducha życia, natomiast w herbacie uspokaja bądź dopinguje, w zależności od tego jak jest przygotowana.   

herbata

Liście herbaty wkładane są do wcześniej podgrzanych dzbanków i zalewane wrzątkiem. Dla wersji dopingowej, muszą być usunięte już po dwóch minutach. Jeśli zostawi się liście na dłużej, efekt będzie uspokajający. Ten gorący napój podawany w niewielkich szklaneczkach o kształcie kwiata tulipanu, często z listkami mięty i dużą ilością cukru dba o orzeźwienie i ochłodzenie nawet w upalne dni. Tak, o ochłodzenie też.

W krajach arabskich najbardziej popularna jest herbata czarna. Aczkolwiek np. w Egipcie pije się różne herbaty owocowe, jak Karkadeh, herbata z liści malwy, pita zarówno na gorąco  jak i zimno. W Maroku króluje ta podawana z miętą. W Libanie w większości czarna, chociaż spotkałam się z herbatą czarną podawaną z rozmarynem. Ciekawe, prawda?  

Lubicie herbatę? Jaką najbardziej? Ciekawa jestem jakie znaczenie ma dla Was jej picie?  

Jeśli podobał Wam się artykuł, zajrzyjcie do poprzednich z serii ciekawostki z apetytem, w których pisałam o kartoflach i kiełbasach w Niemczech.  

co powinieneś wiedzieć o herbacie

Źródła:
Wikipedia
Czasopismo Das Schmeckt 11/2015
Orient Küche & Kultur Wydawnictwo GU

0 komentarze: