Jesień pod beszamelem i o tym, że jak Cię widzą, tak Cię piszą


Miało być górnolotnie! O ładnym wyglądzie, o sprawie dobrego smaku. O tym jak ważne jest to, by "zdobić się" odpowiednio do sytuacji. O tym, że jak Cię widzą, tak Cię piszą. Suma sumarum o tym jak ważny jest tzw. dress code. Jako, że do tolerancyjnych nie należę, widoki typu kapcie w biurze, rozciągnięty sweterek u pani w banku czy kiepska fryzura u fryzjerki przywracają mnie o zawrót głowy. Za sprawą Owsiankowego wyzwania zebrałam się na przemyślenia na ten temat. Jednak nie mogę, no bo jakbym mogła, tylko spójrzcie...

.....ugotowałam, sfotografowałam, zaniosłam do pracy nawet. I co? Pyszne było. Drugiego dnia siadam do obróbki zdjęć a tu klapa! Przecież patrząc na te zdjęcia, człowiekowi nawet gotować się odechciewa. Dress codu tu zdecydowanie nie widać. Wrzos bez porządnej doniczki, na pomarańczowym talerzyku w akompaniamencie zielonej, nieco przydechłej już pietruszki, zdobią biało - czerwone danie. Brrr.....

Zmuszona zostałam do ustalenia swojego dress code - wygląda niestosownie, smakuje rewelacyjnie! 


Składniki na 4 porcje:
- 1 duży seler (ok. 600 gram)
- 500g ugotowanych buraków
- ok. 5 cm pora
- 80g twardego sera 
- tłuszcz do wysmarowania formy
- 50g masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki chrzanu
- szczypta gałki muszkatułowej



Selera obrać i wymyć. W zależności od wielkości buraków pokroić selera w 5 mm plastry. Chodzi o to aby były podobnej wielkości. Ja miałam małe buraki a dużego selera, dlatego pokroiłam go na ćwiartki i dopiero ćwiartki na plastry.

Selera pogotować w osolonej wodzie około 4 do 5 minut, odcedzić. Buraki pokroić w około 5 mm plastry. Pora wymyć, pokroić w cieniutkie paseczki. 1 łyżkę pora zostawić do posypania gotowego dania. Czosnek obrać i wycisnąć, ser starkować.

Formę, wielkości około 30 x 15 cm natłuścić i układać na przemian rzędy buraków i selera, tak by na siebie jak dachówka zachodziły. Doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, w termoobiegu do 180.

Na połowie masła zeszklić pora i dodać czosnek. Pozostałą część masła wykorzystamy do przyrządzenia beszamelu. W tym celu masło należy rozpuścić w garnku, na małym ogniu. Posypać je mąką, około minuty smażyć ciągle mieszając i odstawić garnek. Tym sposobem powstała nam tzw. zasmażka. Dodać mleko, mieszać dość intensywnie i zagotować. Dodać pora, chrzan i 2/3 sera. Do smaku doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Sosem pokryć wcześniej przygotowane warzywa, posypać pozostałym serem i zapiekać około 20 do 25 minut. Przed podaniem posypać odstawionym porem.



Źródło: Meine Familie und Ich 13&2014
P.S. Przekonałam tym daniem dwie osoby. Jedna nie przepadała za burakami a druga za selerem....


Jak Cię widzą, tak Cię piszą? Zgadzacie się?  Co o tym myślicie?






0 komentarze: